Publications

Filosofiekalender 2008 (11)

‘Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk.’ (Stefan Brijs,  De engelenmaker (2005)

Dokter Victor Hoppe, de hoofdpersoon van deze beangstigende roman, wedijvert met God. Hij meent dat mensen zichzelf te vaak grenzen opleggen. Als we naar de gelijkenis van God zijn geschapen, kunnen we meer dan we denken.
Victor Hoppe was een oerlelijk kind met een hazenlip en werd na zijn geboorte door zijn vader naar een gesticht gebracht en daar abusievelijk debiel verklaard. De zusters gaven hem een bijbel en zo leerde hij over God, maar het beeld dat hij kreeg voorgeschoteld was allerminst positief. God was een almachtige die straft, neemt en doodt, de belichaming van het kwaad.
Als Victor Hoppe jaren later zijn doktersdiploma haalt, heeft hij maar één doel: goed doen en het kwaad bestrijden. Hij wil de fouten verbeteren die God in de haast gemaakt heeft. Hij kan niet berusten in Gods wil, hij wil Hem het nakijken geven. Pech in het laboratorium ziet hij als een spel van zijn Vader die het hem moeilijk maakt. Hij vertelt zichzelf en zijn collega’s dat we ons niet moeten neerleggen bij mislukkingen. De aanhouder wint, of met andere woorden: soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk.

One Comment