Schrijfhulp

Op deze pagina vind je informatie over mijn diensten voor schrijvers. Ik redigeer (zeer korte) verhalen, beoordeel manuscripten, coach schrijvers, geef workshops en meer. Kortom: schrijfhulp.

This page is for authors writing in Dutch. Click here for the English version.

Gratis advies en handige links staan onderaan de pagina.


Schrijfhulp: Manuscriptbeoordeling en Redactiewerk

Manuscriptbeoordeling

Heb je een scherpe blik op je verhaal nodig? Een beoordeling van je manuscript? Advies over het verbeteren van verhaalstructuur of karakterontwikkeling?

Ik kan je helpen je schrijfdoelen te bereiken.

Ik werk met beginnende schrijvers aan diverse manuscripten. Ik heb ervaring met fictie en non-fictie voor volwassenen, jongeren en kinderen.

Je kunt zowel voor lange als korte teksten bij mij terecht. Ik redigeer:

 • Romans
 • Jeugdromans en kinderboeken
 • Memoirs en autobiografieën
 • Verhalen- en essaybundels
 • Korte verhalen
 • Essays
 • Zeer Korte Verhalen (ZKVs)
 • Reisartikelen

Mijn favoriete genres (voor alle leeftijdsgroepen) zijn literaire fictie en non-fictie, historische fictie, familieverhalen, magisch realisme en psychologische thrillers.

Ik heb weinig ervaring met poëzie, academische teksten, journalistiek en scenario’s.

—————————

QUOTE

Claire is zo’n steun voor me geweest. Niet alleen met specifiek en constructief advies over taal, structuur, toon en plot (in alles van flash tot roman schrijven), maar ze is ook enorm behulpzaam geweest met haar kennis en aanmoedigingen bij het navigeren door de soms verwarrende en intimiderende uitgeverswereld. Ik vond het gewoon geweldig om met haar samen te werken. 

Jolene McIlwain, Amerikaanse auteur, @jolene_mcilwain

——————————

HET ZEER KORTE VERHAAL, OF HET ZKV (<1,000 words)

Heb je een Zeer Kort Verhaal dat nog niet helemaal lekker loopt? Of je wilt het voor de zekerheid aan een schrijver laten lezen die tientallen ZKVs heeft gepubliceerd? Ik help je graag.

Als redacteur van je ZKV schrijf ik een korte reactie waarin ik de sterke en minder sterke kanten van je verhaal bespreek. Ook maak ik opmerkingen in je document via Track Changes in Word.

Ik focus op je verhaal, personages en het conflict, maar let ook op taalgebruik, vooral wanneer de betekenis onduidelijk is. 

Kosten: € 25,- voor 1.000 woorden of minder, fictie of non-fictie, in het Nederlands of in het Engels.
Interesse? Stuur me een email op cp(at)clairepolders(punt)com.

—————————

QUOTE

Al jarenlang is Claire een vertrouwde, getalenteerde lezer voor mijn flash fictie, flash non-fictie, korte verhalen, essays en nu een volledig manuscript. Eerst in een internationale schrijfgroep en daarna één-op-één. Ze is geweldig! Scherpzinnig, inzichtelijk, kritisch, altijd bemoedigend en ondersteunend. Ik beveel haar van harte aan. Mis geen kans om met deze schrijver samen te werken!

Jacqueline Doyle, Amerikaanse auteur, schrijfdocent en redacteur van het literaire tijdschrift CRAFT, @doylejacq

—————————

KORTE VERHALEN EN ESSAYS ( >1,000 WORDS)

Voor korte verhalen en essays doe ik hetzelfde als voor het Zeer Korte Verhaal (zie hierboven), maar voor teksten van meer dan 1.000 woorden heb ik geen vast tarief. Ik bepaal de kosten op basis van de lengte en kwaliteit van je werk. Vaak lees ik daarom eerst een fragment. 

Stuur me een email op cp(at)clairepolders(punt)com voor een vrijblijvende en gepersonaliseerde offerte. 

—————————

QUOTE

Ik heb Claire’s schrijflessen gevolgd in Hoi An: zoveel waardevolle informatie van een warme en inspirerende docent. Georganiseerde, doordachte, en leuke lessen die mijn schrijven naar een hoger niveau hebben getild. 
Sindsdien heb ik gebruik gemaakt van Claire’s redactiewerk, wat ongelooflijk nuttig was. Het redigeren van je eigen manuscript kan zijn alsof je door een heel donker bos loopt. Godzijdank had ik Claire’s fakkel om me de weg er doorheen te wijzen!

Janie Lawson, schrijver in Vietnam

—————————

BOEKEN

Redigeren van je boek

Ik ben beschikbaar voor manuscriptbeoordelingen en redactiewerk van boeken: (jeugd)romans, memoirs en autobiografieën.

Voor een beoordeling lees ik je manuscript één keer helemaal door. Daarna geef ik je minimaal 2.000 woorden constructieve feedback. Ook maak ik een lijst met sterke en minder sterke punten en adviseer ik je hoe je het beste kunt gaan herschrijven.

Als redacteur van je manuscript, beoordeel ik je werk zoals hierboven beschreven en maak ik daarnaast opmerkingen in je document met behulp van Track Changes in Word. Ik geef suggesties om te herschrijven en deel mijn ideeën, terwijl ik daarbij zoveel mogelijk rekening houd met jouw stem en intenties. Samen zorgen we ervoor dat je verhaal goed is opgebouwd, het manuscript vlot leest en je het met vertrouwen kunt opsturen naar een uitgeverij.

Bij zowel een manuscriptbeoordeling als redactiewerk bespreek ik:

 • Motivatie van je personages
 • Ontwikkeling van je personages
 • Plot
 • Verhaalstructuur
 • Conflict
 • Tempo
 • Dialogen
 • Stijl en verhaalstem
 • Perspectief
 • Setting
 • Thema

Wat ik NIET doe:

 • Volledig corrigeren van grammatica en spelling
 • Herschrijven van jouw teksten
 • Checken van feiten
 • Advies geven over de legale aspecten van jouw manuscript
 • Vertalingen
Schrijfhulp

Wat zijn de kosten? Geen manuscript is hetzelfde. Afhankelijk van de lengte en kwaliteit van je werk, bepaal ik hoeveel tijd het kost om jouw manuscript te beoordelen en te redigeren. Stuur een email naar cp(at)clairepolders(punt)com voor een vrijblijvende en gepersonaliseerde offerte.

Weet je nog niet zeker of je met mij in zee wilt gaan voor een volledig manuscript? Laten we dan eerst eens samenwerken aan een (zeer) kort verhaal of een hoofdstuk. Ik kan ook de eerste vijf pagina’s lezen en een synopsis beoordelen. 

Voor de zekerheid: Ik zal je zoveel mogelijk helpen met je manuscript, maar ik kan niet garanderen dat je werk wordt gepubliceerd.

—————————

QUOTE

Hoewel ik zelf professioneel schrijver en schrijfcoach ben, heb ik een blinde vlek voor mijn eigen ‘kill your darlings’ en onduidelijkheden. Claire wist ze feilloos op te sporen in mijn tekst en pakte ook de synopsis aan. Een vakvrouw met ervaring.

Janneke Jonkman, schrijver en blogger over moederschap.


Schrijfhulp: Coaching

Schrijfcoach

Als schrijfcoach begeleid ik schrijvers van alle leeftijden. Ik kan je helpen om eindelijk aan de slag te gaan of gemotiveerd te blijven. We kunnen brainstormen over ideeën of samen met opdrachten aan de slag gaan.

Misschien heb je een paar artikelen geschreven en wil je leren hoe je ze gepubliceerd kunt krijgen. Misschien ben je een schrijver van zeer korte verhalen en wil je graag aan een roman beginnen. Misschien worstel je met een memoir en heb je iemand nodig om mee te sparren. In al deze gevallen kan ik je feedback, schrijfoefeningen, advies en aanmoedigingen geven.

Uiteraard bespreken we jouw schrijfwerk, maar we kunnen het ook hebben over het schrijfproces, writer’s block, inspiratie, zelfvertrouwen en publicatiestrategieën. Coaching gebeurt via e-mail en eventueel Zoom. Persoonlijk is ook mogelijk, maar ik ben vaak niet in Nederland. Ik vind het leuk om mijn ervaringen met je te delen en jou te helpen jezelf als schrijver te ontwikkelen. 

Uurtarief: € 40,-

Interesse? Stuur me een email op cp(at)clairepolders(punt)com.


Schrijfhulp: Workshops / Lessen in Creatief Schrijven / Schrijfretraites

Ik organiseer workshops en lessen in creatief schrijven voor auteurs van alle leeftijden. In het Nederlands of in het Engels. Binnenkort wil ik ook schrijfretraites gaan organiseren. Volg me op sociale media (zie de links bovenaan en onderaan elke pagina) of abonneer je op mijn blog om op de hoogte te blijven. Je kunt me via De Schrijverscentrale uitnodigen voor een optreden of me een email sturen op cp(at)clairepolders(punt)com als het om een privé evenement gaat.


Gratis Advies en Handige links

Deze lijst is in ontwikkeling en nog niet vertaald. Ik zal binnenkort meer relevante links voor Nederlandse auteurs toevoegen.