Uncategorized

Verdachte reeks

Er is mij iets opgevallen.

Het begon met een column in de NRC van Gerrit Komrij, waarin stond dat hij zich in afgelegen Portugese dorpjes met een taxi verplaatst en waaruit ik opmaakte dat hij geen rijbewijs heeft. Het kreeg een vervolg op het weblog van Ted van Lieshout, waar genoemde schrijver bekende tot voor kort nooit een rijles gehad te hebben. Het verwierf kracht door de verslagen van Gebrand Bakker over zijn vertraagde en gemiste treinen die hem naar diverse lezingen moesten brengen en waaruit ik concludeerde dat ook hij niet kan rijden. Het won aan waarschijnlijkheid door de geschreven bekentenis van Maarten ’t Hart over zijn vergeefse pogingen een bewijs te halen. En het werd onontkenbaar toen iemand mij vertelde dat ook A.F.Th. nooit achter het stuur kruipt.

Het is een verdachte reeks, want behalve bovengenoemde auteurs, ken ik buiten mij niemand die nooit is afgereden. Ik bevind mij in goed gezelschap: schrijvers rijden geen auto.

Wie meer voorbeelden kent, wordt vriendelijk verzocht de namen in de comments achter te laten. (En tegenvoorbeelden bestaan natuurlijk altijd; die bewijzen niets….)

4 Comments

 • Erick Overveen

  Synchroniciteit! Ik kom zojuist uit een lange discussie met vrienden die er schande van spreken dat ik geen rijbewijs heb! :-) Liep ik zojuist nog een beetje scheef van schaamte, nu durf ik mezelf weer recht in de spiegel aan te kijken :-)

 • CP

  Ik wist dat het een goed idee was dit stukje te schrijven! Er zijn er vast nog veel meer.
  Maar zoals ik mij op Facebook al afvroeg: komt het door onze luxe positie (we hoeven niet te rijden, want we werken thuis) of ligt er een psychologische oorzaak aan ten grondslag (schrijvers zijn er slecht toe in staat zich op de weg te richten)?

 • Nynke de Jong

  Ik ben schrijver (scenario’s) en heb ook nooit mijn rijbewijs gehaald! Heb pas onlangs geaccepteerd dat het waarschijnlijk nooit meer gaat gebeuren. Deze week ga ik daarom een fijne een bakfiets kopen. Verder ga ik al die schrijversnamen overschrijven en uit mijn hoofd leren voor als er weer eens iemand zeurt over mijn gebrek aan emancipatie, durf, onafhankelijkheid en andere moderne must have eigenschappen.