Publications

Article (Dutch): De dood als zelfbehoud

In de HP De Tijd van 14 oktober 2011 staat mijn artikel ‘De dood als zelfbehoud’, over euthanasie en hulp bij zelfmoord.

‘Ik ben bijna klaar met mijn voorbereidingen’, zegt Bert. ‘Ik heb alleen nog een doorzichtige plastic zak nodig.’
We zitten op een terras in Parijs aan een tafel die niet groot genoeg zal zijn voor drie lunchborden en kijken elkaar aan. Mijn moeder heeft ons een ogenblik alleen gelaten om in het café naar het toilet te gaan. Samen zijn ze vier dagen in mijn stad geweest, vier dagen waarin we niet over zijn plannen hebben gesproken. Over een paar uur gaat hun trein terug naar Rotterdam.
‘Heb je ook alle formulieren voor de officiële weg ondertekend?’ vraag ik.
‘Ja. Ik moet alleen nog een kopie op papier hebben. Het staat nu in de computer en dat vertrouw ik niet. Artsen zijn niet handig met computers.’

>>> Lees verder (opent een pdf) >>

6 Comments

 • Sandra Kelderman

  Wat goed dat je dat hebt opgeschreven. Ik vroeg me al af wanneer hij in jouw roman te herkennen zou zijn. Volgens mij wordt je dan bestempeld als een schrijver met een grote fantasie, want de werkelijkheid is te bizar voor woorden.

 • Manon Glas

  Hi Claire, ik ben wel benieuwd hoe jij tot dit onderwerp bent gekomen. Uit de response blijkt dat het een ervaring-document is. Mocht je advies willen inwinnen betreffende een vreedzaam afscheid voor alle partijen, you’re welcome.

 • Claire Polders

  Het artikel is inderdaad gebaseerd op persoonlijke ervaringen, al interesseerde het onderwerp me ook eerder al. Ik verdiep me steeds meer in de wetgeving en de praktijk.

 • ReneS

  Ik durf het haast niet te vraegn, maar heb je een scan voor me? En heb je ook een vergelijk gemaakt met Frankrijk in je artikel?

 • Claire Polders

  De scan komt morgen – als deze HP uit de winkel is – op de site. En nee, ik heb de wetgeving van Frankrijk niet in het artikel meegenomen. Misschien een goed idee voor een ander artikel.