Publications

Filosofie Scheurkalender 2004 (7)

‘Altijd maar leerling blijven is een slechte manier om iets terug te doen voor een leraar.’ (Friedrich Nietzsche, Ecce Homo, 1888)

Nietzsche wordt vaak gezien als een arrogante denker. In zijn autobiografie Ecce Homo beschrijft hij o.a. waarom hij zo knap is en zo wijs en waarom hij zulke goede boeken schrijft.
Toch is Nietzsche meer dan alleen vol van zichzelf. Hij is namelijk niet te beroerd om zijn kennis met anderen te delen en zijn leerlingen tot dezelfde intellectuele hoogten op te stuwen. Direct en indirect spoort hij zijn leerlingen  aan om zijn kennis op te nemen en vervolgens te vertrekken, want hij wil geen koor van aanbidders om zich heen. Hij ziet liever dat anderen zich aan hem optrekken en vervolgens de strijd met hem aangaan.
Het gaat Nietzsche dus niet alleen om zijn eigen wijze hoofd; hij wil  het liefste dat zijn leerlingen het van hem overnemen. Pas dan zou hij voelen dat hij geslaagd is. Vandaar dat hij zegt : ‘Altijd maar leerling blijven is een slechte manier om iets terug te doen voor een leraar.’