Uncategorized

Summary (Los Angeles)

You eat. You shop. You drink.

You eat. You shop. You do yoga.

You eat. You shop. You drive.

Life in LA is great.

9 Comments

  • David

    Waar rij je in, beter gezegd, waar laat je je in rijden? Een 3 liter op 1 mijl all American SUV? Las vandaag dat Nobelprijswinnaar Gore een energierekening van 30.000 dollar per jaar heeft (900 m2 woonhuis met verwarmd zwembad in Tenessee). Katholieken en gereformeerden kunnen het goed, maar hij ook: wat een schijnheiligheid.
    Gelukkig kan je aandelen oerwoud kopen bij een vliegticket zodat je klimaatneutraal kan reizen….Is dit post post-modernisme? Van gekkigheid en teveel welvaart gaan we nu voor het milieu zorgen…zonder dat we zelf iets hoeven te laten uiteraard.
    Oftwel, ik mis de discussies op je site.
    X

  • Claire Polders

    Ik vind het lastig in mijn eentje te discussiëren, maar nu jij begint, wil ik best antwoorden.
    9 van de 10 keer liet ik mij vervoeren in een auto die op plantaardige olie rijdt. Goedkoper voor de consument en beter voor het milieu.
    Wat? Kan dat? Ja.
    De health guru (the liquitarian) heeft de oude diesel motor van een Mercedes laten ombouwen zodat hij op plantaardige olie kan rijden. Een vriend van hem heeft een bedrijfje opgezet dat de olie bij restaurants ophaalt (er wordt hier veel gefrituurd), schoonmaakt en per gallon aan klanten verkoopt. Officieel is het verboden je motor te laten ombouwen, maar het wordt in California getolereerd. Verboden, omdat de overheid-bedrijven-maffia wil dat er veel ‘echte’ olie verbruikt wordt. Getolereerd omdat de gouverneur van California ook in zo’n ‘vegetable car’ rijdt, zoals wij het noemen. Het ruikt een beetje naar frietjes op de snelweg, maar verder merk je geen verschil. Helaas kan deze techniek het olie-probleem niet oplossen – zelfs als alle olie gerecycled wordt, levert dat maar 3 % van de vraag op. Tenzij we op alle tabaks- en koffievelden pinda’s gaan verbouwen….

    En kijk op You Tube eens naar The Great Global Warming Swindle. Angst daar draait alles om. We kunnen de wereld niet redden door spaarlampen te gebruiken.

  • David

    Angst is de belangrijkste factor in militaire marketing, milieu marketing en consumer goods marketing.
    Tegelijkertijd kan een spaarlamp bijdragen aan een betere wereld voor ons. Ongeacht of Global Warming door ons wordt veroorzaakt, is onnodig veel gebruiken van grondstoffen per definitie slecht voor ons. Daarom vind ik de hele discussie onzinnig. Blijkbaar vindt niet iedereen dit, zelfs een clubje welgeleerde Zweden is gezwicht.

    Afgronden blijven indrukwekkend, tenzij we ze zelf afgraven.

  • erik

    David: wat nou? Eerst mekkeren en als Claire je vervolgens duidelijk maakt dat je het verkeerd hebt de gehonoreerde oproep tot discussie voor gezien houden omdat je stellingen, nuja, op niets gebaseerde verwijten – onhoudbaar blijken?
    Tip: kijk eens een paar keer op de site van Elsevier.

  • erik

    hm, David zal wel niet meer terugkomen, maar de blogspotsite van Jonathan van het Reve mag er ook zijn.

  • David

    Erik, verklaar mekkeren graag. Ik dacht dat ik het niet over schapen had (behalve wellicht de schapen van Al Gore die al lang op het droge staan, gezien zijn energie rekening). En wat heb ik volgens Claire verkeerd? Volgens mij hebben we het over hetzelfde: de hype over GW en CO2 gebaseerd op angst.
    Als Claire schrijft dat de spaarlamp de wereld niet redt heeft ze gelijk. Doch, het kan mijns inziens geen kwaad om spaarzaam met energie en milieu om te gaan. Niet vanuit een GW denkbeeld, maar vanuit het gegeven dat alle bronnen niet onuitputtelijk zijn en dat er nog wel het een en ander aan een eerlijke verdeling gedaan kan worden. Ik wil dat mijn zoon kan opgroeien in een mooiere wereld dan waar ik in ben geboren.
    Dat betekent vooral: niet gebaseerd op angst, maar op kracht, inspiratie en verantwoordelijkheid.

  • Claire Polders

    Ik word nog steeds boos op D als hij het water laat lopen terwijl hij zijn tanden poetst (volgens hem doen alle Amerikanen dat, maar in mijn huis gebeurt het niet) – verspilling van energie en drinkwater is onzinnig. Maar mensen wijsmaken dat ze de wereld kunnen helpen door spaarlampen te kopen vind ik net zo onzinnig. Het is het afkopen van schuld.

  • David

    In de jaren tachtig reeds was er een campagne op MTV: turn of the tap.
    Bewust leven is niet iets nieuws.
    Het afkopen van schuld kan met een aflaat (ook dat is niet nieuw) en tegenwoordig met klimaatneutraal reizen. Inderdaad redden we de wereld niet met schuldgevoel.
    Toch heb ik zoveel mogelijk spaarlampen in mijn huis. Dat is voor mij hetzelfde als wat MTV 20 jaar geleden al predikte.

  • Marieke

    Nee, het is niets nieuws, maar wat wel nieuw is dat steeds meer mensen er aan beginnen te denken dat je kunt KIEZEN of je spaarzaam met het milieu om gaat of niet. Je kunt kiezen voor spaarlampen of een peertje, je kunt kiezen uit het kopen van een stuk of wat bomen als je gaat vliegen, wel of niet vliegen, wel of geen vegie olie in je auto, wel of geen biologische groentes. Kraan aan of uit bij het tandenpoetsen. En DAT maakt wel verschil. Je doet dan niet iets omdat je het altijd zo hebt gedaan, maar dat je nadenkt bij wat je doet en vandaaruit kiest wat het beste is voor jezelf en daarmee het beste voor je omgeving. Volgens mij helpen alle beetjes.