Only in Dutch

Salto mortale (1)

omslag2

Vijf vrouwen. Vijf karakters. Vijf sprongen in het duister. Salto mortale is een veelstemmige roman over moeders en dochters, over de angst voor vrijheid en het verlangen naar onafhankelijkheid.

Stel, je bent een zelfstandige vrouw met een succesvolle carrière en een gezonde dosis zelfreflectie. Of misschien ben je een teruggetrokken vrouw, of een tiener die aan weltschmerz lijdt. Op een dag ga je naar een middeleeuws kasteel om een cursus te volgen en daar ontmoet je vier vrouwen die in niets op je lijken – althans dat denk je. Wanneer de docent niet komt opdagen en de organisatie onbereikbaar is, voel je je machteloos. Toch ga je niet naar huis, want het kasteel trekt je aan, met zijn idyllische en verlaten sfeer.
Maar in een huis dat zo oud is, gaat geschiedenis leven, geschiedenis die de bewoners infiltreert. Vreemde nachtmerries maken je onzeker en wat jaren onderhuids heeft gebroeid, komt aan de oppervlakte. Herinneringen, schuldgevoelens en teleurstellingen waaien als woestijnzand door de gangen van het kasteel. Weg is je streng bewaakte onafhankelijkheid: het dringt tot je door dat je nog steeds aan de verwachtingen van anderen probeert te voldoen. En vooral aan die van je moeder.
Je zwijgt, je liegt, je ontkent, maar aan de confrontatie ontkom je niet. Het is tijd je los te rukken en je vrijheid opnieuw op te eisen. Het is tijd voor een salto mortale.

portret

omslag: Berry van Gerwen
foto: Joyce van Belkom

4 Comments