Only in Dutch

Filosofie Scheurkalender 2010 (15)

9789085712169‘God tutoyeren was een misverstand geweest.’ (Esther Gerritsen, De kleine miezerige god, 2008)

In de derde roman van Esther Gerritsen volgen we de gedachten, handelingen en angsten van Dominique, een jonge vrouw die onlangs naar Amsterdam is verhuisd.
Als dramatherapeute werkt zij dagelijks met neurotische personen, maar ze weigert zichzelf met een kritische blik te bekijken en haar schuldcomplexen te analyseren. Omdat ze toch een getuige nodig heeft, iemand die haar leven volgt, zoekt ze voortdurend de blikken van anderen. En op een stille en eenzame dag spreekt ze uit het niets god aan. Zonder hoofdletter. Want god moest wel vertrouwd blijven.
Vanaf die dag leeft Dominique met een onzichtbare god om zich heen die ze tutoyeert en aanroept als ze hem nodig heeft. Maar wanneer haar leven ongelukkige wendingen neemt, merkt ze dat een kleine miezerige god haar niet kan redden of helpen. Hij kan enkel toekijken. En pas dan realiseert ze zich dat het een misverstand was om hem te tutoyeren. God laat zich niet tutoyeren. En wie het toch probeert, krijgt een onmachtige god op zijn bord, die lui toekijkt hoe alles misgaat.