Only in Dutch

Andalusië (3) – Vega in Hamland

Parijs kent, zoals een kosmopolitische stad betaamt, meerdere Spaanse restaurants en tapasbarren en heeft bovendien een gastronomische variant die op basis van wat de chef die dag op de markt heeft ingeslagen het menu aanpast. Ik weet daardoor dat er tientallen variaties bestaan op de soep die gemakshalve steeds gazpacho wordt genoemd. Natuurlijk bestaat er een koude soep van tomaat, paprika en komkommer, maar er is er ook een met brood en amandelen, en een met pompoen en ei, en zelfs een met avocado en cacao.
In de overtuiging niet voor toeristenmenu’s te vallen en buiten de gangbare paden om mijn portie authentiek Spaanse gerechten te proeven, begaven mijn man en ik ons vaak in de wijken die net buiten de gidsjes vielen. We vonden terrassen waarop alleen Spaans werd gesproken en waarop oude mannen en gezinnen met kinderen gezellig door elkaar aan het lunchen waren. Mijn teleurstelling was daarom groot toen ik op die kaarten niets anders aantrof dan het standaard rijtje van gerookte ham, gestoofd varkensvlees en gefrituurde calamares. Waar waren mijn variaties op de gazpacho? Waar de zo delicaat gekruide zoete groene pepers? Waar de gemarineerde aubergine met gekonfijte sinasappel? Nu ben ik de beroerdste niet en bestel ik als veganist op vakantie doodleuk manchego en boquerones, en ik geniet er ook nog van, want het verveelt nogal om alleen tomatensoep, spinazie met kikkererwten en bonen met een gebakken ei te eten. Maar wat ik me afvraag: zijn de vegetarische opties die in Parijs geserveerd worden verzonnen voor de kosmopolitische clientèle aldaar, zijn steden als Sevilla en Grenada definitief voor het toeristendom gevallen en is hun menukaart daardoor onherkenbaar verschraald of heb ik enkel in bodega’s gegeten en zijn de ‘echte’ restaurants me ontgaan? Waar proef je het authentieke Spanje? Misschien moet ik in een auto door kleine dorpjes rijden om die vraag te kunnen beantwoorden.

seville

(Dit gebeurt wanneer sinasappelen niet op het menu staan, maar wel overal om je heen groeien en naar je lonken.)

One Comment

  • Saskia

    Haha, hetzelfde overkomt ons in Argentinië. Typisch argentijns is: vlees van de barbeque, milanesas (een soort wienersnietzel van rundvlees), pasta (met in elk restaurant dezelfde 5 sauzen) of pizza.

    Uiteraard heb je hier ook hippe en dure restaurants die een culinairder aanbod hebben en onargentijnse (bij)gerechten aanbieden, maar daar tref je dan ook verhoudingsgewijs minder ‘locals’ en die vind je inderdaad in de meer toeristische wijken…..

    Ik hoop dat jullie in Spanje nog wat authentieke hoogstandjes hebben gevonden…wij spelen met het idee om over een paar jaar in Spanje te gaan wonen, onder andere omdat we weer wat meer variatie op de menukaart willen…

    liefs!