Only in Dutch

A Serious Man

poster-the-coens-a-serious-man1In A Serious Man, de laatste film van de gebroeders Coen, wordt het leven krachtig samengevat in een zin die op verschillende momenten wordt herhaald: ‘I didn’t do anything!’ (of de variant: ‘I haven’t done anything.’)

De serieuze man om wie het gaat heeft niets gedaan en toch wil zijn vrouw van hem scheiden, krijgt hij de maandelijkse selectie van de Colombia Recordclub thuis gestuurd en ontvangt het bestuur van de universiteit waarop hij werkt anonieme klachten over zijn gedrag. Om je leven op zijn kop te zetten, hoef je blijkbaar niets te doen. De beslissingen die anderen nemen, zorgen voor genoeg opschudding.

Of wordt er gesuggereerd dat iemand die altijd probeert het goede te doen zichzelf juist tot een speelbal maakt? Misschien niet, want op het moment dat de serieuze man door de knieën gaat en een handeling uitvoert die hij eerder principieel heeft afgekeurd, gaat op onheilspellende wijze de telefoon. Aan de lijn is zijn lot, klaar om hem nog eens extra te straffen. Wat een ijzersterke dubbelzinnige film!

3 Comments

  • Hagar

    Zie facebook: pas achteraf kon ik deze film (zeer) waarderen. Tijdens het kijken overheerste de ergernis. Vaak een aanwijzing voor kwaliteit ;-)

  • Roezemoezen

    Fantastische film! Vooral de scenes met die universiteitsdirecteur; dat hij een beetje zo halfslachtig in de deurpost bleef hangen om te vertellen of hij nu wel/niet/wel/niet kon blijven werken. Geniaal gedaan.

  • CP

    De film heeft me vanaf het begin ontroerd. De hulpeloosheid die eruit sprak – het leven als iets wat je overkomt.