Uncategorized

Van deur tot deur

Gisteravond presenteerde ik mijn roman Salto mortale op de Nederlandse Borrel in Parijs en dat was een bijzondere ervaring.
Naast een aantal mensen die oprechte interesse hadden en graag meer wilde weten over mijn werk, waren er ook veel mensen die in eerste instantie uit medeleven naar me wilden luisteren. Zij vonden het toch een beetje ‘zielig’ – al gebruikte niemand dat woord – dat een auteur haar eigen boeken zo moest promoten. Of ik dan geen goede uitgever had die dat voor me deed? Jawel! Of mijn boeken dan niet in stapels in de winkel lagen? Jawel! Of ik misschien zo weinig verkocht dat ik de huur niet kon betalen? Welnee! Waarom liep ik dan met mijn boeken te leuren? Het was voor hen moeilijk te begrijpen dat dit soort ontnuchterende ervaringen bij het schrijverschap horen: wanneer je nog niet beroemd genoeg bent dat mensen voortdurend bij jou aankloppen, moet je soms als een deur tot deur verkoper de straat op.
Bovendien is het voor een auteur ook heel leerzaam om een potentieel lezerspubliek te leren kennen en te zien hoe mensen direct op je woorden reageren. Wanneer ik mijn roman introduceerde met de zinnen A en B, liepen negen van de tien mensen verder, maar zodra ik sprak over C en D, gingen de ogen en oren open. Al met al was het een gezellige avond en verkocht ik het leeuwendeel van mijn voorraad.
Voor iedereen die in Frankrijk woont, gisterenavond niet aanwezig kon zijn, maar wel graag een roman wil aanschaffen zonder een reis naar Nederland te maken en zonder de 16 Euro verzendkosten van Bol te betalen: u kunt tijdelijk een gesigneerd exemplaar bij de auteur in Parijs bestellen.