On Life

Den Haag – Oorverdovende geschiedenis (2)

Ik fiets over de Scheveningseweg naar het centrum, een weg die volgens de geschiedenisboeken al eeuwen bestaat in de vorm van een wandel- en karrepad waarover de vissersvrouwen in manden de vangst van hun vissersmannen naar de markt vervoerden. Dankzij het verlangen naar een “zeestraat” van de dichter (en politieke secretaris) Constantijn Huijgens (vader van de nog beroemdere wetenschapper Christiaan Huijgens) is het pad in 1665 in een heuse geplaveide weg veranderd. Ook reed hier in 1864 de eerste paardentram vanaf de Kneuterdijk naar Scheveningen, dat toen nog bestond uit een vissersdorp en een aparte badplaats.

Wanneer ik het Vredespaleis passeer, denk ik aan de tsaar Nicolas II, die door gebrek aan vermogen bekend is geworden als vroege pacifist; hij kon de wapenwedloop niet langer betalen en stelde daarom in 1899 een vredesconferentie voor. Ik rijd verder de stad in, langs de Koninklijke stallen, waar de Koninklijke paarden verzorgd worden en de Gouden Koets ongeduldig op zijn septemberritje wacht – en al bestaat Prinsjesdag sinds 1814, de rit vindt pas sinds 1903 in dit rijtuig plaats.

Bij de Grote Kerk stap ik af, zodat ik rustig langs de omliggende gebouwen kan struinen. Misschien straks een kopje koffie drinken bij ‘t Goude Hooft, een herberg die sinds de Middeleeuwen bestaat en in 1934 voor het laatst is verbouwd? Ik blijf in ieder geval niet lang hangen voor de gevangenpoort, waar mensen tot 1806 opgesloten hebben gezeten, en waar in de keldergewelven duizenden botten zijn gekraakt, gewrichten zijn kapotgeknuppeld, duimschroeven zijn aangedraaid en brandmerken zijn gezet.

Op het Binnenhof toetert de lange historie van de Hollandse graven in mijn hoofd: Floris IV en zijn jachtterrein, Willem II die door de Friezen werd vermoord, Floris V en zijn Ridderzaal. Ik probeer aan het geweld te ontkomen, via het Spui, via het Korte Voorhout, via het Plein – maar kan geen kant op. Mijn bloed klopt, mijn slapen bonken: de geschiedenis van Den Haag is overal en oorverdovend.