Publications

Filosofiekalender 2008 (1)

‘Als je niet opstaat, zal de wereld eindigen.’ (Haruki Murakami, Hardboiled Wonderland en het einde van de wereld , 1985)

In een futuristische wereld die op de onze lijkt, draait alles om informatie. Wie heeft het, wie wil het en wie probeert het te stelen? Wetenschappers hebben diverse methoden verzonnen om informatie te beveiligen, maar er is geen code die niet gekraakt kan worden. Daarom vinden er proeven plaats met het brein van mensen: is het mogelijk mensen onbewust iets te leren dat alleen door de eigenaren van de informatie weer opgeroepen kan worden?
Een jonge man is proefkonijn en wordt in een laboratorium voorbereid op het verwerken van uiterst geheime gegevens. Zonder dat hij er weet van heeft, wordt zijn brein geprogrammeerd. Naast een onderbewuste en een bewuste krijgt deze man een derde bewustzijnsvorm waarin hij kan schuilen als gevoelige informatie beschermd moet worden. Maar er gaat iets mis en hij wordt op de hoogte gebracht van het experiment. Als hij niet direct opstaat en meewerkt, zal hij in dat derde bewustzijn verdwijnen en zal de wereld zoals hij die kent ophouden te bestaan.