Only in Dutch

Reacties van lezers op ‘Eeuwige kermis’

Wanneer ik aan een roman werk, denk ik niet aan individuele lezers. Zodra het boek bestaat, besef ik dat iedere roman directe communicatie is, van individu tot individu. Lezen is een intieme ervaring en gelezen worden ook. Ik ben daarom altijd blij met persoonlijke reacties – via email, Facebook, Twitter of anders. De reacties op Eeuwige kermis zijn hartverwarmend. Veel dank!

“Wat een prachtig boek! Het heeft me erg geëmotioneerd (kon af en toe niet met droge ogen lezen). Heel mooi hoe je zo’n dubbel gevoel kunt verwoorden. Veranderingen in jezelf, in de maatschappij, over liefde en dood. Zware onderwerpen in een mooie stijl geschreven, schitterende zinnen, een luchtigheid waarin humor, liefde en verdriet doorklinken. Ik moest het uitlezen, ben erdoor geraakt en blijf er steeds aan denken. Het heeft bij mij emoties opgeroepen alsof ik het zelf heb meegemaakt. Dank je wel voor dit mooie boek.” (P.V. Delft)

“Vlijmscherp. By far het beste wat ik van je heb gelezen. Volwassen, rijk en echt. Tot de verbeelding sprekend. Het grijpt me enorm.” (M.U. Utrecht)

“Bijzonder hoe je fantasie en rauwe werkelijkheid met elkaar laat samenspelen in het boek. Ik doel dan op het pretpark Paradijsel en het sprookjesachtige huis van Julia’s vader, met daarnaast de realistische verhoudingen tussen de personages.” (S.v.A. Den Haag)

“Je hebt een knappe roman geschreven, met de onmiskenbare sfeer van een Noord-Hollands dorp en een creatief en verrassend plot. […] Ik las er een pleidooi in voor zelfstandig en onafhankelijk denken en handelen, voor persoonlijke moed.” (H.R. Den Bosch)

“Je beste boek! Erg onder de indruk van je mooie schrijfstijl, je hebt zoveel woorden tot je beschikking en hebt de zeil- en scheepwereld echt neer kunnen zetten. De ontwikkeling van Julia (van rationaliserend en afstandelijk naar meer gevoel) vond ik mooi en maakte ook dat ik me het tweede deel van het boek meer kon identificeren.” (L.H. Tilburg)

Reacties elders:

In de NRC webwinkel
1-12-2011 – Hans Overloo
Intrigerende roman over verdwijnende authenticiteit, een persiflage van een Hollands dorp. En tegelijk een roman over euthanasie en afscheid. De thema’s zijn heel knap verweven; hoe de dood je naar echtheid doet hunkeren.

Op BOL.com
***** Aanrader!
21 november 2011| Door: LucyAndrea
Een verhaal over een jonge vrouw die na een lange tijd terugkeert naar haar geboorteplaats. De gebeurtenissen over haar stervende vader en de veranderingen die in haar dorp hebben plaatsgevonden, slepen je mee. Ik kon het boek niet neerleggen, in een keer uit gelezen! Prachtig geschreven, gevoelig en ontroerend, maar ook met een dosis luchtigheid en humor. Een aanrader!

***** Zeer mooi!
20 november 2011| Door: aelbertsen
Eeuwige kermis is een zeer mooi geschreven boek,je wordt meegenomen in de diverse veranderingen van het leven van Julia. Veranderingen en afscheid nemen van dierbaren zijn thema’s die een ieder raakt. Het is Claire Polders gelukt om deze thema’s dusdanig verdiepend en toch ook weer luchtig en met humor te beschrijven, dat het je raakt. Het boek liet me niet los en zet aan tot nadenken.

***** Prachtig geschreven boek dat je raakt en waar je aan blijft denken
11 oktober 2011| Door: Betrokkenlezer
Een boek dat je raakt kan alleen als het heel goed is geschreven. Het boek gaat over de ontwikkeling die de schrijfster doormaakt, veranderingen in de samenleving, over liefde en dood. In een mooie schrijfstijl worden zware onderwerpen zoals liefde en verdriet op een humorvolle manier beschreven. Werkelijkheid en fantasie worden moeiteloos met elkaar verbonden.

Op Boekentip
 (*****) REVIEWER: Janneke POSTED: 13:26, Nov 17, 2011
HEDENDAAGS HELDENVERHAAL
Een heel verrassend boek. Kende de schrijfster nog niet, maar kreeg een tip van iemand. De hoofdpersoon Julia is een jonge vrouw die zich van haar familie heeft losgemaakt, maar naar huis moet om afscheid te nemen van haar vader. Als ze daar eenmaal is, wordt ze opgenomen in de maalstroom van het dorp. Ze blijkt veel meer met deze mensen verbonden dan ze besefte. Eeuwige Kermis is een ontroerend verhaal over liefde en authenticiteit – over onafhankelijkheid en het zoeken naar jouw rol in de wereld. Julia Hollander is een echte hedendaagse heldin: ze heeft de beste intenties, maar maakt ook fouten. Het boek heeft me erg aangegrepen, vooral op het eind. Een aanrader!