Uncategorized

iPad

Gisteren om 19.00 zat ik achter de computer om het live blog van een nerd te volgen die verslag deed van de lancering van de Apple tablet in San Francisco. Nooit eerder heb ik vrijwillig anderhalf uur naar reclame gekeken. De hectiek die eraan vooraf ging is grotendeels aan me voorbijgegaan – speculaties interesseren me minder dan feiten – maar naar het product was ik benieuwd. Mijn branche is namelijk aan het veranderen en ik moet weten hoe boeken in de toekomst gelezen zullen worden.
De Amazon Kindle was voor mij teleurstellend; een lelijk apparaat met een slechte batterij. Zouden mensen werkelijk de voorkeur geven aan de Kindle boven de papieren versie van het boek? Ik in ieder geval niet. Op het strand en in de trein las ik het afgelopen jaar nog steeds geprinte romans.
Maar nu is er de iPad Ik heb hem nog niet eens in handen gehad en ben al verkocht. Het gemak van de iPhone heeft me voor dit tactiele apparaat opgewarmd. Sommige Apple fans zijn teleurgesteld, omdat er geen camera op zit, of omdat je er niet mee kunt multitasken. Ik ben juist tevreden aangezien ik vooraf maar een paar eisen had gesteld: het moest klein en lichtgewicht zijn (check!), het moest een zeer lange batterijduur hebben (check!) en de pagina’s van een e-book moesten ongeveer dezelfde grootte en lay-out hebben als de pagina’s van een geprint boek (check!). Apple heeft zijn marketingonderzoek goed gedaan, want ik was vast niet de enige met die eisen. Nu is het alleen wachten tot april om het apparaatje uit te proberen.
Ondertussen laat ik mijn fantasie de vrije loop – want zodra het e-book de standaard wordt, verandert mijn professie. De van-begin-tot-eind-roman krijgt er ineens een dimensie bij en het is die dimensie die me echt enthousiast maakt. Kundera beweerde dat de geschiedenis van de moderne roman met zijn generatie tot een eind kwam en veel mensen waren het met hem eens. Contemporaine romans zijn variaties – niets is meer origineel. Maar het e-book kan dit veranderen. De digitale boventoon of onderlaag van de roman kan de ervaring van het lezen verdiepen. Ja, voor avontuurlijke schrijvers ligt er een prachtige tijd in het verschiet.