Only in Dutch

Hooggespannen verwachtingen

‘Ik wil onderaan van die golven, zoals in een kindertheater. Kartonnen lagen over elkaar heen. Maar ik wil ze niet op iedere pagina.’ Mijn man en ik zitten aan de keukentafel en bladeren door ontwerp- en illustratieboeken die we de vorige dag in Taschen hebben gekocht. Hij heeft een nieuwe website nodig en ik ben de aangewezen persoon om die voor hem te maken.
‘Kijk hoe ze die letters als achtergrond hebben gebruikt,’ zeg ik. ‘Zoiets ben ik van plan met jouw songteksten. Lijkt dat je wat?’

In 2001, toen ik met mijn bul de universiteit verliet en naar Parijs verhuisde, wist ik nog niet wat ik moest gaan doen om geld te verdienen. Dat ik wilde schrijven stond vast, maar omdat dit schrijven me de eerste paar jaren niets zou opleveren, moest ik er iets bij verzinnen. In Nederland zou ik misschien geprobeerd hebben les te geven of had ik gesolliciteerd naar een parttime baan bij een uitgeverij. In Frankrijk waren dat (zeker in het begin) geen reële opties. Ik heb in die periode slechts éénmaal een brief verstuurd en die betrof een functie bij de Nederlandse ambassade, een functie die na een eerste gesprek toch niet zo bij mij bleek te passen.

Ondertussen kocht mijn man het destijds zeer populaire programma Flash met het idee een website voor zichzelf te maken. Maar aan het begin van deze eeuw verkeerde de Franse muziekindustrie nog niet in een crisis en had hij zelden een dag vrij om daar mee bezig te zijn. Uit nieuwsgierigheid begon ik zelf met Flash te spelen en uit dankbaarheid dat mijn man voorlopig de huur betaalde en mij liet schrijven aan een roman, maakte ik een unieke en professionele website voor hem.
Het bleek een onverwacht succes. Zijn bands, vrienden en zakencontacten complimenteerden me met het werk en vroegen of ik ook iets voor hen wilde ontwerpen. Die ene website leverde mij opdrachten op voor de tien jaar die volgden.

Nu heb ik een fijne portfolio, maar de markt is veranderd: Flash is uit. Vanwege Apple. Vanwege de tijd die een gemiddelde bezoeker aan een site wil besteden. Om die reden zitten mijn man en ik dus weer aan de keukentafel, precies zoals tien jaar geleden. Maar wat toen een probeersel was met onverhoeds positieve uitkomsten is nu een serieus project met hooggespannen verwachtingen. Kan ik  een site creëren die net zo in de smaak valt als de vorige ? Ik ga het in ieder geval proberen.