Only in Dutch

Herschrijven

Het is weer eens zover. Herschrijven. De feedback van mijn redacteur was niet om van in paniek te raken, maar zijn in de marge gekrabbelde opmerkingen  hebben mijn raderen in werking gesteld. Ik werk weer fulltime aan een roman die hoogstwaarschijnlijk in oktober 2011 in de winkel zal liggen.
Herschrijven betekent in dit geval vooral schrappen en denken. Is deze anekdote wel echt noodzakelijk? Komt dit personage in deze scène  niet al te onsympathiek uit de hoek? Wordt het geheel sterker als ik de hoofdstukken omdraai? Ook al verandert er straks niet eens zo veel, het opwindende van deze fase is dat alles weer even op losse schroeven staat.
Het begin vliegt er in ieder geval uit.  Zes prachtige hoofdstukken waaraan ik hard heb gewerkt, onder andere in Bergen. Ze zijn fijn gestileerd en grappig (volgens mij tenminste), maar nu ik ze opnieuw lees, weet ik dat ze het hoofdverhaal vertragen.
Sommige delen zullen als een flashback terugkomen, andere plak ik in een document dat “geknipt” heet. Misschien zijn ze ooit bruikbaar in een andere roman of een kort verhaal. In dit boek is het niet nodig de reizen van het hoofdpersonage te beschrijven, maar omdat die reizen in mijn hoofd wel hebben plaatsgevonden, speel ik met het idee een soort vervolg te gaan schrijven, waarin ik een soortgelijk hoofdpersonage kan opvoeren.
Over een maand moet het klaar zijn en zullen er nog wat correctierondes volgen. Volgende week kan ik mogelijk al het omslag tonen. Voor nu verklap ik de titel: mijn vierde roman zal Eeuwige Kermis heten.

!