Only in Dutch

Filosofie Scheurkalender 2010 (14)

9789085712169‘Iedereen is er met een bepaald doel, dacht ik. En toen: Ja? Is dat zo? Is iedereen er met een bepaald doel?’ (Marcel Möring, Bederf is de weg van alle vlees, 1994)

Hoofdpersoon in de novelle Bederf is de weg van alle vlees is een jongen die als ober in een restaurant werkt. Op een morgen komt tweehonderd kilo vlees met onduidelijke herkomst het restaurant binnen en worden alle obers geïnstrueerd zoveel mogelijk biefstukken te verkopen. De hoofdpersoon doet wat hem wordt opgedragen en stelt geen vragen – voor hem is dit leven een spel, een tijdelijke verlossing uit zijn verveling. Hij moest toch iets doen sinds hij bij de kunstacademie is weggaan.
Zijn houding verandert als hij beseft hoe belangrijk het restaurant voor de anderen is; voor de kok, de serveerster en de bordenwasser is dit het enige leven dat ze hebben. Uit onvermogen zijn eigen leven richting te geven, begaat hij een dramatische daad: in de keuken van het restaurant giet hij flessen afwasmiddel en chloor leeg over het dubieuze vlees in de vriezer. Daarna heeft hij voor het eerst het gevoel dat hij iets heeft gedaan wat gedaan moest worden.
Maar de vraag of dit zijn doel was in het leven blijft onbeantwoord; de hoofdpersoon is er allerminst van overtuigd dat ieder mens er met een bepaald doel is. Zoals de meesten leeft hij simpelweg zijn leven in de vage hoop het antwoord op zijn vragen ooit te zullen vinden.