Only in Dutch

Een oneerbiedig kunstbezoek

Op een vrije dag in mei slapen ze uit en zitten tot twee uur ’s middags aan de ontbijttafel. Daarna moet er van het mooie weer genoten worden. Ze lopen door de straten van Saint Germain, steken de Seine over en gaan de tuinen van het Louvre in. Hij: Er staat geen rij voor de Orangerie. Zij: Dan zijn we verplicht naar binnen te gaan.

Ze lezen de brochure. Monet heeft een aantal gigantische doeken aan zijn vaderland geschonken en deze zogenoemde Nymphéa worden hier tentoongesteld. In de kelder wordt de privé-collectie van Paul Guillaume getoond. Hij: Wie is Paul Guillaume? Zij: Ik heb geen idee. Ze schamen zich diep.

De doeken van Monet zijn indrukwekkend, ook voor mensen die niet van Monet houden. Hier was een meester aan het werk, zeggen ze en ze wijzen elkaar op de details. Een verdieping lager hangt een portret van de man aan wie de permanente expositie zijn naam te danken heeft. Zij: Nu weten we dat hij iemand was die rookte, las en een snor had.

Ze bekijken de de privé-collectie van Paul Guillaume. Veel Cezanne en Rénoir, veel stillevens van appels en peren. Hij: Ik krijg er honger van. Zij: Nu alleen nog wat brood en koffie en het ontbijt is compleet. Paul Guillaume blijkt een kunstverzamelaar te zijn, een mecenas en een handelaar. Ze lopen verder, langs Modigliani en Rousseau. Zij: Dat is het kleinste hondje dat ik ooit op een schilderij heb gezien. Hij: Dat is geen hondje. Dat is een rat. Op de stillevens, die nog steeds populair zijn, vinden ze melk, eieren en brood. Maar geen koffie.

Ze blijven stil staan voor een enorm doek van Picasso, een roze naakte vrouw. Zij: Dit is van zijn Grote Handen periode. Hij: Jij hebt zeker nooit kunstlessen gehad. Zij: Jawel, maar in Europa zijn die anders dan in de VS. Hoe heet deze periode volgens jou? Hij: De Blauwe Periode.

Ze komen nog een paar harlekijns tegen en een paar Parijse straten. Daarna duiken ze de boekhandel in. Zij: En? Heb je ervan genoten? Hij: Enorm. Ze halen hun schouders op. Hun ziel stond er die middag niet voor open.

One Comment