Uncategorized

Detective (4)

Kun je allergisch zijn voor leer? Met die vraag begon een nieuwe zoektocht. Toen het zaterdag opnieuw regende en ik mijn leren jack aantrok, viel het me ineens op. Daar waar mijn mouwen mijn handen raken: eczeem. Daar waar mijn kraag mijn nek raakt: eczeem. Dat ik dat niet eerder heb opgemerkt! D dacht dat als ik allergisch was voor huisdierenhaar, ik ook allergisch kon zijn voor leer. Ik nam het zekere voor het onzekere en liep die dag in mijn IJslandse polyester parka, een jas die me in de Paassneeuwstorm goed warm heeft gehouden en die ik ook in Amsterdam een maand droeg.
Weer thuis begon het googelen. Een allergie voor leer bestaat niet, maar…. een allergie voor leer dat is bewerkt met chromaat wel. En ik was eerder gediagnosticeerd met een allergie voor chromaat. Mijn jaren veertig leren jas is met nu niet meer toegestane hoeveelheden chromaat bewerkt en heeft mijn huid waarschijnlijk al zes jaar lang geïrriteerd. En omdat het afgelopen maand steeds regende, droeg ik steeds dat jack en werd mijn nek roder en roder.
Al het leer in mijn kast heb ik voorlopig achter slot en grendel gezet. Maar de rest van mijn garderobe is ook verdacht. Misschien heb ik niet alleen een voedselallergie, maar ben ik ook overgevoelig voor wat fabrikanten in hun kleding stoppen. Mensen met een contactallergie voor chromaat, schijnen namelijk ook gevoelig te zijn voor formaldehyde en verfstoffen. Parfums in cosmetica en wasmiddelen vermijd ik al jaren, maar nu blijkt dat felgekleurde T-shirtjes van de Hennes misschien wel de boosdoeners zijn. De symptomen: symmetrische vlekken, op plaatsen waar druk wordt uitgeoefend en waar er wrijving is. Ik bekeek mijn lichaam nog eens. Een rood vlekje voor op mijn linkerschouder. En eentje voor op mijn rechterschouder. Een ruw plekje op mijn linker schouderblad. En een op mijn rechter. Symmetrisch.
D. trok meteen de conclusie dat ik de rest van mijn leven het beste naakt in huis kan lopen, maar omdat ik dit wat exhibitionistisch vind, zoek ik naar een andere oplossing. Wordt vervolgd.