Uncategorized

Amsterdam (1) – Paasimpressie

Voor het open raam van mijn tijdelijke verblijf aan de gracht in Amsterdam kijk ik naar de mensen beneden mij. Bij mooi weer gaan Amsterdammers blijkbaar niet naar het Keukenhof of de woningboulevard. Bij mooi weer gaan ze en masse op straat zitten. Niet alleen op terrassen – want hoewel er honderden zijn, zitten die rond elf uur ’s morgens al vol – nee, Amsterdammers zetten hun eigen meubilair op straat, nemen plaats op de trap van de stoep, gaan op de kade zitten en laten hun benen bungelen of vinden een bankje of een boot om op te zitten. De vrijheid die Amsterdammers nemen om van de zon te genieten is groot.
Recht onder mijn raam wordt er een filmpje opgenomen met een cameraman, een geluidsman (hij die de boombox draagt) en drie jonge meisjes die in eighties outfit op een eighties liedje dansen. Een goedkope reclame? Een Youtube filmpje? Aan de overkant leert een vader zijn zoontje hoe hij het touw moet bewegen om een lus te creëren waarin iemand zou kunnen touwtjespringen. Na een paar minuten gaat het al goed –er is alleen niemand om te springen. Totdat een vrolijke voorbijganger in de lus duikt en het zoontje de vrouw vol trots weet uit te putten. Een ultraslank meisje van rond de dertien, zo een die nog geen borsten of heupen heeft, draagt een enorme taart in haar handen met een gele Paasstrik eromheen. En op de gracht vaart een boot voorbij waarop in het volle zicht van alle terraszitters een poepluier wordt verschoond.
Niets bijzonders misschien, dit plaatje, behalve als je je probeert voor te stellen hoe Parijs eruit zou zien als de Fransen zich zo zouden gedragen – dit beeld, van allerhande vrijzinnige mensen buiten rond de gracht, hoort bij Amsterdam en ik geniet ervan.

One Comment