Only in Dutch

Voor de niet-twitteraars onder u

Sinds vorige week zit ik op Twitter. Ik had al een poosje een account, maar wist niet goed wat ik moest schrijven. Dat ik iedere dag wel eens onder de douche stapte of naar bed ging, leek me niet de moeite van het openbaren waard, al blijken juist dat soort tweets bij sommige (mannelijke) volgers uiterst populair. Een teken van hun beperkte verbeeldingskracht, lijkt me, want waarom zou je iemand niet in een eventueel genante situatie kunnen voorstellen bij een tweet als ‘Zojuist van de markt teruggekomen met de eerste pruimen van het seizoen .’

Maar goed, ik ben nog een beetje aan het rondkijken, daar op Twitter. Waar schrijft men over en belangrijker: wat vind ik interessante of grappige tweets?

Veel mensen die ik volg, geven linkjes naar artikelen, foto’s of video’s. En ik moet bekennen dat ik daar zelden op klik. Soms verklappen de inleidende tekstjes te weinig (‘Lees dit, echt boeiend’) en soms spreekt het onderwerp me gewoon niet aan (‘Kooiker hondjes’).

Boeiender zijn de spontane observaties, zoals bijvoorbeeld: ‘Apart sfeertje in #010 door suikerfeest, dichte winkels, zwaar snoepende kinderen en vuurwerk!’ (van Mariëlle van Leeuwen). Door die tweet voelde ik me even direct bij Rotterdam betrokken en zag ik mijn oude stad voor me.

Ook interessant zijn de vragen in de categorie #durftevragen. Zo vinden bijvoorbeeld opdrachtgevers en freelancers elkaar. Soms worden er ook andere vragen gesteld, waarbij ik word aangemoedigd over zaken na te denken waar ik anders niet bij stil zou staan, zoals: ‘Hoe leer je een kip af haar eigen eieren stuk te pikken?’ van ene L. van Hartingsveldt. (Helaas maken sommigen van de # misbruik door naar het weer te informeren.)

Maar de leukste tweets  voor mij zijn de intelligente of grappige gedachten. Soms zijn het zelfs ultrakorte verhalen met een twist, een vertrouwd begin met een verrassing  of juist een absurde setting met een doodnormaal eind. Zo luidde de tweet van ene Pieter Jouke vanmorgen: ‘En ik ga zo naar de Albert Heijn, even verse hamsters halen.’