Only in Dutch

Roman ‘Salto mortale’

Salto_Mortale_omslagOver de angst voor vrijheid en het verlangen naar onafhankelijkheid.

“De tak waarop ze zit, buigt gevaarlijk ver door, maar Colette is niet bang om te vallen. Ze is al gevallen, ze viel toen ze haar middelvinger opstak tegen haar pretenties en toegaf aan haar verlangen zonder doel. Opeens was het van levensbelang die kastanje in te gaan, want opeens was het van levensbelang iets te doen wat ze alleen deed omdat ze er zin in had.”

Vijf vreemden. Vijf karakters. Vijf sprongen in het duister.

Op een snikhete dag in augustus komen vijf vrouwen aan bij een verlaten Middeleeuws kasteel, zogenaamd voor een cursus renoveren: een theater actrice, een tiener, een dominante zakenvrouw, een undercover journalist en een grijze maagd. Wanneer de docent niet komt opdagen en de organisatie onbereikbaar is, voelen ze zich machteloos. Toch blijven ze overnachten, want het kasteel heeft hen betoverd, met zijn idyllische sfeer van vergetelheid, zijn muren vol spiegels en de kamers die geheimen fluisteren.

Al snel verschijnen er instructies op wanden, vloeren en plafonds: ‘Verf mij’, ‘Open mij’, ‘Vernietig mij.’ De cursisten voeren de opdrachten nauwgezet uit, maar raken verdwaald in een psychologisch labyrint: het kasteel lijkt in te spelen op het verleden dat ieder van hen met zich meedraagt. En dat wakkert hun recalcitrantie aan.

Hoe langer ze blijven, hoe meer ook de geschiedenis van het kasteel zich opdringt en hen via vreemde nachtmerries infiltreert. Een voor een voelen de cursisten zich gedwongen zich los te rukken om hun vrijheid opnieuw op te eisen. Het is tijd voor een salto mortale.

Uitgeverij De Geus // ISBN 9789044513905

Pers // Lezersreacties // Boekpresentatie