Interviews,  Only in Dutch

Interview Rotterdams Dagblad

Claire Polders laat Capelle nog niet los.”
door: Marlies van Leeuwen

Claire Polders debuteerde onlangs met haar roman ‘De Onfeilbare’. Ze groeide op in Capelle, maar is nu gesetteld in Parijs. Aan haar oude woonplaats denkt ze nog regelmatig terug. Misschien gaat ze er wel een boek over schrijven.

Capelle aan den IJssel
Haar filosofische roman ligt nog maar net in de winkel of de 28-jarige Claire Polders is al bezig met de volgende. Ideeën voor nog meer boeken malen door haar hoofd. Ook Capelle staat op het lijstje. Hier groeide ze op, vlakbij waar nu de villawijk Paradijsselpark staat.
Het leven van Polders is de afgelopen maand is sneltreinvaart veranderd. Begin februari bracht ze haar roman ‘De Onfeilbare’ uit, een verhaal over twee onafscheidelijke vriendinnen, Cleo en Amber, die langzaam uit elkaar groeien. Nu wordt ze overal voor geïnterviewd en loopt ze tussen beroemde schrijvers op het Boekenbal.
De blonde schrijfster werd in 1976 geboren in Gouda en na wat omzwervingen belandde ze met haar ouders in Capelle. Daar ging ze naar basisschool Het Startblok. “We woonden vlakbij de dijk, waar de Dukdalf staat,” vertelt ze enthousiast.
Als tiener ging ze naar het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank. Daar maakte ze kennis met de wereld van filosofie. “Ik kreeg geschiedenisles van meneer Hesseling, die voorstelde om een filosofieles te beginnen. Twintig leerlingen, onder wie ik, stemden toe om een extra achtste uur op school te blijven. Geïntrigeerd luisterde ik naar zijn verhalen.”

Toen ze moest gaan denken over een vervolgstudie, vroeg ze advies aan de geschiedenisleraar. “Ik wist niet goed of ik moest kiezen voor letteren of filosofie. De decaan kon mij ook niet helpen, het ging hem erom wat ik wilde worden. Hesseling zei, in al zijn bescheidenheid, dat hij mij niet kon vertellen wat te gaan doen. ‘Maar,’ merkte hij op, ‘Waarom doe je ze niet allebei?’ Daar had ik nog nooit over nagedacht,” vertelt de schrijfster en filosofe.
Zo belandde ze in Tilburg, waar ze aan de twee studies begon. In 1999 vertrok de studente naar Parijs om haar ‘Licence de Philosophie’ te halen. Vlak voordat ze weer terug zou gaan naar Nederland, viel ze als een blok voor een Amerikaan. Samen besloten ze om in Parijs te blijven.
Ze trokken in een oud atelier. Haar vriend stimuleerde haar te gaan schrijven. “Ik had een innerlijke drive om een boek te schrijven, maar ik durfde niet goed. Door hem ben ik toch begonnen. Hij helpt me als ik vastloop, dan stelt hij vragen die mij vervolgens op weg helpen,” vertelt de debutante.
Haar roman is fictief, maar veel dingen waarover ze schrijft komen uit haar eigen leven. “Steden waar ik wat mee heb, gesprekken die ik heb gevoerd, ze komen terug in ‘De Onfeilbare’.”
Vandaar ook dat ze ooit eens over Capelle wil schrijven. Polders heeft een aantal jaren terug haar vader verloren en over hem wil ze een boek maken. Capelle komt daar vanzelfsprekend in voor. “Daar ben ik grootgebracht. Ik heb zoveel herinneringen aan die stad. Naar de kinderboerderij en fietsen langs de ‘s Gravenweg, dat doe ik nog steeds. Ik moet trouwens wel erg wennen aan de villa’s in Paradijsselpark. Die zijn pas gebouwd toen ik al was verhuisd.” […]

© ROTTERDAMS DAGBLAD B.V.