On Life

De Franse film Populaire – Het Vervolg / Recensie

Fijn dat de marketingmachine zo goed werkt, maar hoe is die film nou eigenlijk? Ik heb Populaire inmiddels drie keer gezien en ontdek steeds nieuwe scènes om van te houden. Een objectieve recensie kan ik natuurlijk niet schrijven; als vrouw van de coscenarist ben ik ongetwijfeld bevooroordeeld. Desondanks kan ik de film met heel mijn hart aanbevelen. Populaire is een sprankelende, sterk geacteerde komedie die je in sneltreinvaart van het Franse platteland naar Parijs en New York brengt en je onderdompelt in de verbazend spectaculaire en prachtig gefilmde wereld van internationale typecompetities.

Twee jaar geleden las ik een eerste versie van het scenario en meteen was ik verliefd op het verhaal: Frankrijk, 1958 – een jonge, sterke vrouw uit de provincie, Rose Pamphyl, neemt geen genoegen met het huisvrouwenleven dat haar vader voor haar heeft uitgestippeld. Ze wil avontuur, zelfstandigheid, en reist af naar een stadje voor een sollicitatiegesprek bij de verzekeraar Louis Échard die een secretaresse zoekt. Haar blonde haren en haar niet-bestaande CV imponeren hem niet, maar haar snelle typen wel. Heeft zij misschien een talent dat hij kan ontwikkelen? Wat volgt is een hartverwarmend en bij vlagen hilarisch relaas over winnen en verliezen, trainen en coachen, liefde en keuzes maken.

Er volgden vele versies van het script – de intriges bleven me boeien. Toen ik de film voor het eerst zag, was ik vooral onder de indruk van de verbluffende uitvoering: de set designs, de kostuums, het licht, de camera posities. Populaire is een heerlijke romantische komedie in een Franse sfeer en met een vintage Hollywood verhaallijn en dito personages – ik ben jaloers op mensen die de film nu voor het eerst zullen zien en zich nog volledig door Populaire kunnen laten verrassen.

Als mijn woorden je niet overtuigen… de pers over Populaire:

From the Rome Film Festival on Screendaily: “A sparkling Gallic take on what feels like a vintage Hollywood love story […] The chemistry between the two leads is positively nuclear  […] The film’s effervescent, spot-on evocation of the period in its visual style and soundtrack is a joy to absorb […] High feelgood quotient”

Op Cultuurbewust: “Populaire is een hartverwarmende en op sommige momenten bijna sprookjesachtige film, die de kijker op kleurrijke wijze meesleept in wereld van de opkomst van consumentisme en competitiedrang in de jaren vijftig. […] Creëert een passie voor een sport die je nooit voor mogelijk zou houden.”

Binnenkort meer vertaalde quotes uit de Franse pers.

Populaire gaat op 29 november in Nederland in première.

The Saga Continues

Het officiële avant-première fotoalbum

De making off van Populaire (In vier delen: dit is het eerste deel)

De soundtrack op iTunes

De hoofdrolspelers van Populaire waren afgelopen zaterdagavond gast bij het France 1 achtuur journaal (het is natuurlijk fijn dat drie verschillende omroepen de film mede hebben gefinancierd, want iedereen staat klaar om hem te promoten).

De avant-premières door het hele land blijven volstromen, vijfhonderd bezoekers per keer, uitverkochte zalen. Op woensdag, als de film hier echt in premiere gaat, zal het hele team verschillende bioscopen in Parijs bezoeken.

Déborah François verschijnt in de Franse Elle: Le fabuleux destin de Déborah François, Elle heeft Populaire tot hun favoriete film van 2012 uitgeroepen.

Romain Duris verscheen op de cover van de Franse GQ.

De soundtrack op vinyl werd dit weekend exclusief verkocht bij het beroemde trendhuis Colette.