Citaat 45

René Girard
Het enige doel van religie is om de herhaling van wederkerig geweld te vermijden.

(La violence et le Sacré, 1972)


René Girard onderzoekt in zijn boek La violence et le Sacré waarom in culturen die nog geen rechtssysteem hebben, het offer zo’n belangrijke rol speelt. Hij begint met een paradox: een lammetje slachten is zowel een heilige verplichting als een criminele handeling. Het slachtoffer is heilig, omdat het geofferd wordt en juist omdat het heilig is, mag het niet meer gedood worden. Geweld en het heilige zijn niet te scheiden.
Girard interpreteert geweld als een besmettelijke ziekte. Als het eenmaal uitbreekt, is het niet meer te stoppen. Volgens hem zijn mensen extreem wraakzuchtig. Indien de werkelijke dader van een misdaad niet te vinden is, zal men een surrogaat-slachtoffer zoeken, want geweld heeft een uitlaatklep nodig. Vervolgens zal er revanche gezocht worden voor deze uiting van geweld en zo gaat het oneindig door.
Religie bestaat om deze vicieuze cirkel van geweld te vermijden. Een offer is de enige vorm van geweld die geen wraak oproept. Op deze manier kan geweld zich uiten, zonder dat het de hele gemeenschap meetrekt in de zelfvernietigende stroom van de wraak.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat