Citaat 16

John Rawls
'Veil of ignorance'
(A theory of justice, 1973)


Wat is rechtvaardigheid? Alles samen delen of iedereen zorgt voor zichzelf? Rawls stelt deze vragen en meent dat het moeilijk is rechtvaardigheid te definieren als je je eigen situatie kent.
Met een goede baan en een gezond lichaam voelen mensen zich veilig. Ze zijn minder geneigd zich het lot van anderen aan te trekken. Misschien vinden ze het zelfs rechtvaardig dat ze zoveel mogelijk belastingkorting proberen te krijgen. Als je wordt geboren met een handicap of in een arm land, kijk je daar anders tegenaan. Als jouw kansen en mogelijkheden zo beperkt zijn, dat je niet voor jezelf kunt zorgen, lijkt het rechtvaardig dat anderen zich over je ontfermen. Het perspectief bepaalt wat rechtvaardigheid is.
Daarom kun je het beste over rechtvaardigheid oordelen als je nog niet weet hoe je leven eruit zal zien. Rawls stelt het begrip rechtvaardigheid voor als een pakket verzekeringen. Als je niet weet of je rijk of arm, ziek of gezond geboren wordt, hoeveel geld zou je dan apart willen zetten voor een uitkering in het geval dat jij de minderbedeelde van de samenleving bent? Hoeveel wil je laten afhangen van geluk of pech? Rawsl stelt dat onder deze 'sluier van onwetendheid' iedereen een verzekering zou nemen. Mensen zouden een deel aan het lot overlaten en gokken dat het hen goed gaat, maar voor een ander deel zouden ze zich verzekeren tegen te veel armoede. Rechtvaardigheid is de verzekering die we allemaal zouden afsluiten.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat