Citaat 15

Elias Canetti
'Het omslaan van de aanrakingsvrees is een kenmerk van de massa.'
(Masse und Macht, 1960)


Mensen houden er niet van om door vreemden aangeraakt te worden. Daarom scheppen we afstand om ons heen. We sluiten ons op in huizen, gaan in de bus zo ver mogelijk bij elkaar vandaan zitten en bieden onmiddellijk onze excuses aan als onze hand in de supermarkt per ongeluk de hand van een ander raakt.
Canetti heeft dit aanrakingsvrees genoemd: we zijn overdag en 's nachts, binnen en buiten, thuis en elders altijd bang voor dat ene: de aanraking van een vreemde. De enige plek waar we volgens Canetti die angst verliezen, is in de massa.
Stel je een manifestatie voor of een druk bezocht popconcert. Alle door aanrakingsvrees besmette individuen worden plotseling genezen en men voelt zich één met de anonieme massa. Het lichaam van een vreemde is niet langer vreemd, want het behoort tot dezelfde massa als waar ik zelf toe behoor. We willen de aanraking juist in dit geval: het laat ons voelen hoe sterk de massa is en hoe we, met elkaar, niet meer bang zijn. De massa zorgt ervoor dat de aanrakingsvrees omslaat in een aanrakingswens.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat