Eeuwige kermis – recensies

Nu. nl door Anne Jongeling
“Het zijn diepe vragen die gesteld worden; soms ronduit vanuit Julia’s personage, maar vaker verborgen onder een mooi innemend proza dat toch lichtheid heeft, ondanks die melancholieke onderstroom vol zware thematiek (en die aanspoort tot herlezen om ze alle te doorgronden). […] Eeuwige Kermis is als een vervolg op de kunstzinnige stroming in de jaren tachtig, toen de kapitalisatie werd ingezet en die in allerlei kunstuitingen werd getoond. De kunst als waarschuwer, nu gevolgd door de kunst – deze roman – als verkenner hoe we het beste met de gevolgen om kunnen gaan. Een roman met nut.”
>> de volledige recensie >>

Biblion – door G. de Haan
“Met geloofwaardige personages en een heldere verhaallijn, vertelt de schrijfster over de romantisering van het verleden en de macht van de media. Met mooie, filosofische zinnen beschrijft ze een bijna mythologische strijd tussen het nuchtere volk en een geldbeluste projectontwikkelaar. Het verhaal, dat doet denken aan de film ‘The Truman Show’, bewijst dat er wel degelijk geëngageerde jonge schrijvers zijn. Voor iedereen die Nederland wil kennen.”
>> de volledige recensie >>

 8weekly – door Elisabeth ten Wolde
“Haar scherpe stijl komt tot uiting in een continu voelbare onderhuidse spanning, een onheilspellende sfeer en een rustige, maar onvermijdelijke aanloop naar de climax.”
>> de volledige recensie >>

Relevant – door Marijke Hilhorst
Een verrassende roman, speels, met hier en daar een duik de diepte in.”
>>> de  volledig recensie >>>  // (Relevant is het maandblad van de NVVE )

Reacties van lezers op ‘Eeuwige kermis’

Wanneer ik aan een roman werk, denk ik niet aan individuele lezers. Zodra het boek bestaat, besef ik dat iedere roman directe communicatie is, van individu tot individu. Lezen is een intieme ervaring en gelezen worden ook. Ik ben daarom altijd blij met persoonlijke reacties – via email, Facebook, Twitter of anders. De reacties op Eeuwige kermis zijn hartverwarmend. Veel dank!

“Wat een prachtig boek! Het heeft me erg geëmotioneerd (kon af en toe niet met droge ogen lezen). Heel mooi hoe je zo’n dubbel gevoel kunt verwoorden. Veranderingen in jezelf, in de maatschappij, over liefde en dood. Zware onderwerpen in een mooie stijl geschreven, schitterende zinnen, een luchtigheid waarin humor, liefde en verdriet doorklinken. Ik moest het uitlezen, ben erdoor geraakt en blijf er steeds aan denken. Het heeft bij mij emoties opgeroepen alsof ik het zelf heb meegemaakt. Dank je wel voor dit mooie boek.” (P.V. Delft)

“Vlijmscherp. By far het beste wat ik van je heb gelezen. Volwassen, rijk en echt. Tot de verbeelding sprekend. Het grijpt me enorm.” (M.U. Utrecht)

“Bijzonder hoe je fantasie en rauwe werkelijkheid met elkaar laat samenspelen in het boek. Ik doel dan op het pretpark Paradijsel en het sprookjesachtige huis van Julia’s vader, met daarnaast de realistische verhoudingen tussen de personages.” (S.v.A. Den Haag)

“Je hebt een knappe roman geschreven, met de onmiskenbare sfeer van een Noord-Hollands dorp en een creatief en verrassend plot. […] Ik las er een pleidooi in voor zelfstandig en onafhankelijk denken en handelen, voor persoonlijke moed.” (H.R. Den Bosch)

“Je beste boek! Erg onder de indruk van je mooie schrijfstijl, je hebt zoveel woorden tot je beschikking en hebt de zeil- en scheepwereld echt neer kunnen zetten. De ontwikkeling van Julia (van rationaliserend en afstandelijk naar meer gevoel) vond ik mooi en maakte ook dat ik me het tweede deel van het boek meer kon identificeren.” (L.H. Tilburg)

Reacties elders:

In de NRC webwinkel
1-12-2011 – Hans Overloo
Intrigerende roman over verdwijnende authenticiteit, een persiflage van een Hollands dorp. En tegelijk een roman over euthanasie en afscheid. De thema’s zijn heel knap verweven; hoe de dood je naar echtheid doet hunkeren.

Op BOL.com
***** Aanrader!
21 november 2011| Door: LucyAndrea
Een verhaal over een jonge vrouw die na een lange tijd terugkeert naar haar geboorteplaats. De gebeurtenissen over haar stervende vader en de veranderingen die in haar dorp hebben plaatsgevonden, slepen je mee. Ik kon het boek niet neerleggen, in een keer uit gelezen! Prachtig geschreven, gevoelig en ontroerend, maar ook met een dosis luchtigheid en humor. Een aanrader!

***** Zeer mooi!
20 november 2011| Door: aelbertsen
Eeuwige kermis is een zeer mooi geschreven boek,je wordt meegenomen in de diverse veranderingen van het leven van Julia. Veranderingen en afscheid nemen van dierbaren zijn thema’s die een ieder raakt. Het is Claire Polders gelukt om deze thema’s dusdanig verdiepend en toch ook weer luchtig en met humor te beschrijven, dat het je raakt. Het boek liet me niet los en zet aan tot nadenken.

***** Prachtig geschreven boek dat je raakt en waar je aan blijft denken
11 oktober 2011| Door: Betrokkenlezer
Een boek dat je raakt kan alleen als het heel goed is geschreven. Het boek gaat over de ontwikkeling die de schrijfster doormaakt, veranderingen in de samenleving, over liefde en dood. In een mooie schrijfstijl worden zware onderwerpen zoals liefde en verdriet op een humorvolle manier beschreven. Werkelijkheid en fantasie worden moeiteloos met elkaar verbonden.

Op Boekentip
 (*****) REVIEWER: Janneke POSTED: 13:26, Nov 17, 2011
HEDENDAAGS HELDENVERHAAL
Een heel verrassend boek. Kende de schrijfster nog niet, maar kreeg een tip van iemand. De hoofdpersoon Julia is een jonge vrouw die zich van haar familie heeft losgemaakt, maar naar huis moet om afscheid te nemen van haar vader. Als ze daar eenmaal is, wordt ze opgenomen in de maalstroom van het dorp. Ze blijkt veel meer met deze mensen verbonden dan ze besefte. Eeuwige Kermis is een ontroerend verhaal over liefde en authenticiteit – over onafhankelijkheid en het zoeken naar jouw rol in de wereld. Julia Hollander is een echte hedendaagse heldin: ze heeft de beste intenties, maar maakt ook fouten. Het boek heeft me erg aangegrepen, vooral op het eind. Een aanrader!

Salto mortale – recensies

www.nu.nl (oktober 2009) door Anne Jongeling:

‘Wat een elegant geschreven roman […] van een zeer begaafde en precieze schrijfster.’ ( * * * * )

>> lees meer

De Standaard (november 2009):

‘Dit is een interessante roman die vrouwen en hun groepsgedrag tot op de bodem analyseert.’

>> lees meer

Opzij (november 2009):

‘Opbloeiende vrouwenlevens in therapeutische kasteelroman.’ (* * * * )


De Leeswolf
(februari 2010):

‘De merites van dit uiterst leesbare boek schuilen in de geslaagde filosofische passages en de uitgesproken anticynische ontknoping.’

>> lees meer

Avantgarde (november 2009) door Susan Smit:

‘Mooi dat het kasteel zelf, met zijn vervallen kamers, stofnesten en piepende deuren een personage op zichzelf is.’ (* * * )

>> lees meer

Margriet (week 45, 2009):

‘Fascinerende roman.’
>> lees meer

Vrouwen van nu (februari 2010):

‘Een spannende roman die je in een ruk uitleest.’

>> lees meer

Salto mortale – lezersreacties

Een greep uit de Reacties van Geuzennieuws-lezers:

 • ‘Ik heb het boek twee keer gelezen.’
 • ‘Mooie taal, herkenbare karakters en een raadselachtig begin.’
 • ‘Doorlezen, genietend van vergezichten, inzichten en prachtige
  oneliners.’
 • ‘Een boek dat vanaf de eerste regel je aandacht vasthoudt.’
 • ‘Heel erg spannend. Een prachtig slot.’
 • ‘Wanneer de waarde van iets alleen met geld te betalen zou zijn,
  dan had ik voor Salto mortale graag een goed bedrag neergelegd.’
 • ‘Leest als een trein, maar naarmate er meer filosofische opmerkingen
  en gedachten in voorkomen, is het ook een boek dat een rustige lezer
  vraagt: pas dan haal je er uit wat er in zit … en dat is heel veel!’
 • ‘Nog niet eerder heb ik een boek van Claire Polders gelezen,
  maar binnenkort ga ik zeker haar andere twee boeken lezen. Want wat
  een heerlijk boek is Salto mortale.’
 • ‘Uitermate boeiend en meeslepend.’
 • ‘Ingenieus in elkaar gezet.’
 • ‘Knappe realistische typeringen van de personages.’
 • ‘Nostalgische, magisch-realistische beelden.’
 • ‘Dat aan het einde nog niet alle vragen beantwoord zijn, laat
  ruimte over voor een eigen invulling en zorgt er voor dat de lezer nog
  dagen over het boek en de vrouwen blijft nadenken. Salto mortale
  is een aanrader!’
 • ‘Een inspirerend boek.’

>> lees de volledige reacties hier

Nog een lezersrecensie: ‘echt een aanrader’

De verdwijning van Eva Zomers – recensies

De Groene Amsterdammer (oktober 2006) door Kees ’t Hart.

‘Dit is het jargon van de liefde, het verlangen en het mooie leven en het doordesemt dit verlangende en tegelijk soms bijna overdreven elegante en altijd, laat ik het maar gewoon zeggen, lieve boek.’

>> open de volledige recensie in een pdf.

Brabants Dagblad (28 november 2006) door Mieske van Eck

‘ Een mysterieus, mooi in elkaar gestoken verhaal over schrijverschap, vriendschap, verbeelding en werkelijkheid en over volwassen worden.’

>> lees hier de volledige recensie.

ELLE (oktober 2006) door Maartje Laterveer.

‘In deze roman laat ze duidelijk zien dat ze vertelkwaliteiten bezit die ze op een […] uitzonderlijke manier combineert met filosofische wijsheid en talent om
personages neer te zetten. Gaat dat lezen dus.’

>> lees hier de volledige recensie.

BLVD (december 2006) door Magriet van der Linden.

‘Fascinerende gegevens […] een mooi verhaal […] de moeite waard.’

>> lees hier de volledige recensie.

De Volkskrant (januari 2007) door Edith Koenders.

‘Polders heeft haar plan grondig uitgewerkt: ze citeert uit het werk van de gefingeerde schrijfster, heeft een website ontworpen om de suggestie van echtheid te wekken en verwijst in haar bibliografie achter in het boek naar Zomers (fictieve) literaire productie. Geen toeval allemaal, want een van de thema’s van het boek is de verbeelding.’

Leidsch Dagblad (november 2006) door Wim Vogel.

‘Opnieuw die ambitie, opnieuw die drang filosofische vragen te stellen en opnieuw schaamt ze zich er niet voor iets af te weten van Camus en andere existentialisten.’

Vrijzinnig humanisme – internet – door V De Raeymaeker.

Claire Polders heeft duidelijk heel veel zorg besteed aan de opbouw van haar roman die ingenieus in elkaar geknutseld is […]. De schrijfster weet je interesse op te wekken en levendig te houden. Ze is bijzonder erudiet, kent de naoorlogse geschiedenis, ze denkt na over de Kunst in al zijn geledingen, ze filosofeert, peilt naar het allesoverheersende belang van het woord.’

>> lees hier de volledige recensie.

Recensieweb – internet – door Lotte Brugman.

‘Het boek is sfeervol en de ontwikkeling die Marga doormaakt, is interessant. Bovendien heeft Polders een aangename zinsbouw en woordkeuze.’

>> lees hier de volledige recensie.

NBD Biblion – internet – door J.A.M. van den Broek.

‘ Deze nieuwe roman is net als haar eerste ambitieus te noemen. […] De roman volgt bovendien een nauwgezette, gecompliceerde structuur met veel sprongen in tijd, perspectief en plaats. Toch blijft het verhaal goed te volgen en zeer leesbaar, mede dankzij Polders’ vloeiende stijl. Het heeft ook de nodige spanning dankzij de speurtochten en raadsels die het bevat. […] Daarnaast zijn liefde, inspiratie en de kracht van verbeelding belangrijke onderwerpen in deze meeslepende roman.’

>> lees hier de volledige recensie.

Wende Snijders tijdens de presentatie op 12 oktober 2006.

‘Ik heb het in één ruk uitgelezen. Ik verdween erin, ik heb er wat van geleerd en ik heb er vragen door gekregen. Ik ben er ook een beetje verward door geraakt, omdat ik eerst dacht ‘dit kan niet’,
maar langzaam ontvouwt het verhaal zich en dacht ik ‘het kan wel.’
Ik heb er van genoten en ik hoop dat iedereen er net zoveel plezier aan beleeft als ik, en dat iedereen het gaat lezen, want het is hartstikke mooi!’

Maarten Asscher tijdens de presentatie op 12 oktober 2006.

‘Ik ben pas op bladzijde veertig, dus ik kan er nog niet veel over zeggen, maar ik kan al wel zien dat je op het vlak van constructie en compositie nog ambitieuzer te werk bent gegaan dan in je eerste boek.
[…] Een romandebuut is een beetje als een eerste liefde die je ontrouw moet worden om een tweede boek te kunnen schrijven. En dit tweede boek smaakt naar een verder oeuvre.’

De verdwijning van Eva Zomers – lezersreacties

Gefragmenteerde totaalkunstwerk
De compositie vind ik erg goed: je hebt het niet alleen geschreven, maar vooral gecomponeerd en dat dit er zo dik bovenop ligt lijkt me ook precies de bedoeling. Ik ben altijd wat voorzichtig met te beweren dat vorm en inhoud in een bepaald kunstwerk overeen zouden komen – alsof die twee te scheiden zouden zijn – maar er is in ieder geval een wederzijdse versterking. Ook je titels (een willekeurige dag in…) vind ik daarbij perfect: waar een Harry Mulisch verschillende gebeurtenissen tot op de seconde ‘toevallig’ met elkaar zou samen laten vallen, is bij jou juist de exactheid van de willekeur de kracht. Die exactheid van de willekeur (zou een mooie benaming zijn voor een poëtica!), maakt het ook precies interessant. […]
Het mooie van de onderlinge weerspiegeling van Marga en Eva Zomers is naar mijn idee ook dat het zorgt voor een soort literatuurtheoretische zelfreflectie. De analyse die Marga geeft van de literatuuropvatting van Eva Zomers is in zekere zin die van haar en die van jezelf: een soort nieuw magisch realisme. Hierbij springt de literatuurwetenschapper in mij toch wel enthousiast op. Het is geen voor de hand liggende positie en alleen daarom al interessant. Aan de andere kant lijkt een echt realisme in deze post (post) moderne tijd me onmogelijk geworden en is magisch realisme misschien nog de enige mogelijke vorm van realisme. […]
Wat in Eva Zomers gebeurt is inderdaad wat je ergens zo geweldig ‘realisme zonder plausibiliteit’ noemt, dat wil zeggen een vertelling van wonderlijke gebeurtenissen die niet plausibel te maken zijn juist omdat ze slechts bestaan bij gratie van het feit dat ze als wonderlijk gezien worden. De personages die een visioen hebben worden niet plotseling geraakt door de Waarheid of iets dergelijks, maar krijgen een inzicht in een ‘realiteit’ die pas is ontstaan door de eigen creatie van een visioen.
Wat betreft je stijl: je hebt er al ooit aan gedacht een scenario te schrijven toch? Het oproepen van beelden vind ik een van de krachtigste elementen van je roman(s). Die beelden gaan niet alleen leven door veelzeggende details, maar ook doordat je de taal soms een wending geeft die precies de juiste is. […]
Deel VI springt er wat mij betreft ook uit. Dat koortsachtige, verwarrende gedraai van de taal op de drempel van een inzicht is wat me over het algemeen naar literatuur als die van Blanchot, Beckett of Mallarmé leidt. En ik ben ook helemaal voor het verweven van verschillende discoursvormen, zoals die van het wetenschappelijk verslag en het interview. Leve het gefragmenteerde totaalkunstwerk! (A.v.R)

Geweldig! Uit je vorige geesteskind herken ik die zin voor sfeer (New York toen, hier Parijs, Napels, de reis naar Spina (de beschrijving van de Italiaanse bruiloft is ongelooflijk superromantisch!) en die heel concrete, filmische stijl. Ik heb nog niet helemaal de structuur door, het geswitch van de ene periode naar de andere, en van Marga’s verhaal naar dat van Eva Zomers, maakt het spannend. Met die droompassages en déja vu’s moet een letterenstudent maar eens aan de slag. De figuur van Lucien is heel teder geschetst, zonder in melodramatiek te vervallen. Hem vind ik de echte held van het verhaal. Dat hij het leven van dat Italiaanse koppeltje schildert, is een verrukkelijke vondst. (F.B.)

Weer een knap staaltje werk! Bravo! Ik vind het ongelofelijk dat je het weer zo in elkaar hebt gedraaid. Enorm knap en ik besef hoeveel research en hoeveel werk het moet zijn geweest dit allemaal uit te dokteren (heel dapper met alle verschillende verhaallijnen –ik vraag me af hoe je dat doet !?). Dankzij de beeldende beschrijvingen in de roman, zie ik een verfilming al helemaal voor me. Kan niet wachten op je volgende boek. (I.S.)

Heb het veel te snel gelezen. Was te ongeduldig om stil te staan bij fragmenten die dat absoluut waard zijn. Dus ga het binnenkort nog een keer lezen en er dan rustig zelf wat over door filosoferen. Interessante (gesuggereerde) links tussen de verhaallijnen en goede beschrijvingen van de worstelingen die de hoofdpersonen hebben, zonder dat ze dat aan zichzelf toegeven. (S.v.A.)

De verhalen vond ik echt mooi en spannend, het is altijd een goed teken als ik al ga verzinnen hoe dingen bij elkaar komen, als ik een stuwende kracht voel richting de laatste bladzijde, want ik wil weten wat daar staat. Onvoorwaardelijke liefde met bijbehorende tragiek is heerlijk om in te zwelgen, het Romeo&Julia-effect. […] Een boek als het jouwe is mágisch. Het is waar zolang ik lees, maar daarbuiten niet. (L)

WAUW! Ik vond het prachtig, ongelooflijk sterk verteld, onwijs knap dat je verschillende stemmen aan het woord kunt laten. Ik moest huilen toen ——– , het heeft me ontzettend geraakt. (M.U.)

De relatie tussen Lucien en Marga vind ik echt geweldig! De oude kluizenaar en de jonge kluizenaar. Hun scènes samen vind ik de mooiste uit het boek en ik had er nog wel 20 bij willen hebben! (M.V.)

Je boeken intrigeren me. De onfeilbare las ik in een ruk uit en het idee dat twee mensen louter bestaan omdat ze elkaar gecreëerd hebben raakte me erg. De tweede roman was ook raak. Bestaat ze nou wel of niet? Een roman die na blijft sudderen. (S.)

Wat heb je een geweldig boek geschreven. Verrassend. Het begin was erg wennen voor me omdat je zo beeldend schrijft dat ik de stroom aan beelden maar langzaam steeds iets meer ruimte kon geven (ik ben zelf beeldend kunstenaar en vond het erg lastig om ruimte te verliezen voor mijn eigen beelden). Ik vind dat je ‘inspiratie’ op een prachtige manier verwoordt/verbeeldt en dat je op een prettige manier gebruik maakt van het vertelperspectief. Het voelt alsof ik een film heb gezien. Een goede! Bedankt! (S.P.)

Eindelijk het boek gevonden en meteen begonnen. Meegesleurd worden. Een pageturner. Helaas. Er moet ook geslapen worden……..wakker worden……..lezen……naar het werk. Onderweg in de bus verder lezen ….straks maar uitlezen? Moeilijk om het boek weg te leggen. (P.W.)

Je hebt me te pakken hoor. De onfeilbare vond ik een wonder om te lezen omdat ik jou las en hoorde. Maar Eva Zomers heeft me als boek helemaal in zijn greep. Ik ga gewoon om 9 uur naar bed om weer verder te kunnen lezen. Fascinerend, mooi, ontroerend, spannend. (K.L.)

Betekenisvol toeval
Het lezen van De verdwijning van Eva Zomers zit er op, maar de verwerking ook? Dat valt te betwijfelen. Het hoofdthema is “betekenisvol toeval”. In de proloog blijkt dat schilder Lucien er al sinds zijn jonge jaren van overtuigd is dat hij fungeert als een magneet voor onwaarschijnlijkheden. Denken over “betekenisvol toeval” is voor mij het verwerken van het boek.
Ik lees knapgeschreven hoofdstukjes. Het leest prettig. Ronduit leuk (en herkenbaar) is het inkijkje dat wordt gegeven in de schrijver bij het zoeken naar een goede formulering als Marga door het park rent. Na twee weken elke keer een klein stukje gelezen te hebben slaat het verhaal toe. Ik lees het resterende driekwart van het boek binnen een etmaal uit. […]
De opdeling van het boek kent een bijna mathematisch schoonheid. Delen verweven met de resultaten van het geploeter van Marga over het leven van Eva Zomers, aangevuld met een proloog, intermezzo en een epiloog.
Toch slaat na het intermezzo de schrik toe. Bij het lezen van de eerste pagina’s van deel vier krijg ik een raar gevoel. Bij nadere inspectie blijkt dat de auteur is overgeschakeld naar de “ik-vorm”. Vreemd, maar het leest er nog lekkerder door. Ik wordt nu helemaal in het verhaal gezogen en ergens in deel vijf lopen de tranen over mijn wangen. Ik ontworstel me aan het verhaal en ik wordt kwaad. Dit kan helemaal niet. Rijp voor Stichting Skepsis! Ik verman me. De auteur heeft in “De Onfeilbare” bewezen dat alles in de laatste hoofdstukken op zijn plaats valt. Ze zal voor alles vast een even verrassende als bevredigende verklaring geven. Vol vertrouwen hervat ik het lezen.
Er komt inderdaad een verrassende bekentenis van Enrico. Maar aan het eind van het boek zit ik nog met vele vragen. Het lijkt onbevredigend. Maar in de week daarna begin ik beetje bij beetje normale in plaats van paranormale verklaringen te vinden.
Het is nu twee weken geleden dat ik het boek uitgelezen heb. Bij het nalezen blijkt het boek een bron van vele en diverse zaken om verder over na te denken. Maar het roept vooral op tot nadenken over “betekenisvol toeval”. Iets wat ik pas zes jaar geleden (na mijn vijftigste) heb ontdekt als bron van creativiteit maar wat ik nooit met woorden heb kunnen benoemen. (W – in mijn gastenboek)

Magisch mooi boek
Dit bijzondere boek van Claire Polders gaat over Marga die een biografie schrijft over de in 1968 verdwenen schrijfster Eva Zomers. Hier ondervindt ze wat moeilijkheden mee, want hoe schrijf je een biografie over iemand waarvan niet te achterhalen is wat ermee gebeurd is en of die persoon zelfs nog leeft? Tussen stukken van het mooie verhaal over Eva Zomers door sluit Marga een bijzondere vriendschap met de schilder Lucien. Lucien lijd een kluizenaarsbestaan en schildert steeds een stel dat hij ooit één keer ontmoet heeft, en die met de jaren ook in zijn schilderijen ouder worden. Schildert hij vanuit zijn verbeelding of is het allemaal echt? Een ontzettend mooi boek waarbij magie ook een grote rol speelt, de magische (al dan niet liefdes-) verhoudingen tussen mensen en de kracht van de verbeelding. De zinnen zijn stuk voor stuk prachtig geschreven en de inzichten in het boek zijn mooi om over na te denken. Een aanrader dit boek!
(Recensie op Bol.com, 17 oktober 2006 Alphen aan den Rijn, Randy)

Zie ook: Het oude gastenboek

De onfeilbare – recensies

Leidsch & Haarlems Dagblad (19 februari 2005) door Wim Vogel.

‘Bewonderingswaardig. Een intrigerend, ernstig en ambitieus boek.’

>> lees hier de volledige recensie in pdf.

Overige GPD bladen – (22 februari 2005) door Jaap Goedegebuure.

‘Het ontbreekt Polders zeker niet aan talent.’

>> lees hier de volledige recensie in pdf.

Avant-Garde – (april 2005) door Susan Smit.

‘Verrassend rake observaties over liefde, vriendschap en angst.’

>> lees hier de volledige recensie.

Metro (5 maart 2005) door René Quist.

‘Een meeslepend verhaal & een sterk debuut.’

>> lees hier de volledige recensie.

Viva (april 2005)

Viva geeft De onfeilbare vier sterren (* * * *) in hun rubriek Bijblijven.

Folia (maart 2005) door Nienke Beeking.

‘Haar proza is vlot en licht, directe taal waarin beelden helder worden neergezet.’

>> lees hier de volledige recensie.

Tertio (15 juni 2005) door Bert Claerhout.

‘Een fraai debuut.’

>> lees hier de volledige recensie in pdf.

SP!TS (25 februari 2005) door Oene Kummer.

‘De onfeilbare is een serieuze roman over wisselende identiteiten, waarbij mensen niet zijn wie ze denken of pretenderen te zijn.’

Biblion – internet – door J.A.M. van den Broek.

‘Polders weet de aandacht van de lezer vast te houden.’

>> lees hier de volledige recensie.

8weekly – internet – door Wytske Visser.

‘Een bijzondere roman … zeer boeiend geschreven.’

>> lees hier de volledige recensie.

Boekgrrls – internet – door Evelien.

‘Het zet je aan het denken over je eigen identiteit en die van mensen om je heen.’

>> lees hier de volledige recensie.

Henk Pröpper, tijdens de presentatie op 3 februari 2005.

‘Ik heb je boek in één ademtocht gelezen.’

>> lees hier de volledige toespraak.

De onfeilbare – lezersreacties

Ellen Passier // Plaats: Schoonhoven // Donderdag, 10. November 2005 19:29
Hallo Claire!
Ik heb De Onfeilbare zo uitgelezen! Ik vind het zo goed geschreven; je hebt zo’n mooie stijl en maakt van die mooie zinnen! Ik vond het zeer intrigerend en fascinerend en kijk al uit naar je volgende boek, wat ik dan zeker ook ga lezen!

Kim // Maandag, 31. October 2005 18:22
Hallo! Ik heb geen idee of je dit gastenboek ook echt leest maar ik wilde toch even melden dat ik je boek erg goed vond! Ik heb hem net gisteren uitgelezen. Nu nog hopen dat ik het ook nog kan gebruiken voor Nederlands ;) Groetjes Kim

angelina maas // Plaats: groningen // Donderdag, 22. September 2005 15:02
Dear Claire, ik nam je boek mee uit de bibliotheek en begon er helemaal blanco aan. Gaandeweg raakte ik geboeid door je taalgebruik maar ook die relatie tussen twee vrouwen heel subtiel en liefdevol geschetst.
Ik ben een echte lezerd en zie in je een nieuw talent. Ik zie uit naar je nieuwe boek; ben je er al aan begonnen ? veel succes er mee.
A.Maas. p.s. ik ben een “oude” dame van 75 jaar.

tess // Plaats: melsele // Dinsdag, 6. September 2005 20:19
hei claire, ik heb onlangs je boek gelezen schiterend echt waar ik bewonder je schrijf talent.groetjes uit belgie

Ron // Plaats: Lancaster // Vrijdag, 12. Augustus 2005 19:33
Hoi Claire, vorige week in Spanje eindelijk tijd gehad om de Onfeilbare te lezen. Interessante opbouw, intrigrerende ontwikkeling, en met veel plezier en enige reflectie gelezen bij 35 graden Celsius. Bedankt en veel succes met je volgende boek! Groetjes, Ron P., Lancaster.
(PS: over moeders gesproken: mijn moeder had de Onfeilbare eerder gelezen dan ik, toen mijn ouders in Lancaster op bezoek waren. Ze heeft er ook van genoten.)

Axel Meijer // Zondag, 7. Augustus 2005 01:24
Tja, ik weet niet of Claire Polders de grootste schrijver van Nederland is, maar ze is wel een van de liefste mensen die ik ooit heb leren kennen. En wat dat schrijverschap betreft: je kunt in kleinere voetsporen treden dan in die van W.F.H.; Parijs lijkt me een aardige uitvalsbasis voor wie Nederland wil veroveren.
En Claire is mooier dan Pauline uit Au Pair. En slimmer natuurlijk, &c.

rob // Plaats: Paris // Maandag, 11. Juli 2005 20:18
Hoi Claire, ik heb je boek gekocht op de six huit in Paris, heb het gisteren zondag in een keer uitgelezen, goeg geschreven, ben blij dat ik het gekocht heb. Ben benieuwd naar de volgende, hoop je te zien op een volgende borrel. groeten, Rob

René Smit // Plaats: Arnhem // Maandag, 13. Juni 2005 23:13
Hoi Claire, Ik heb je boek De Onfeilbare te pakken kunnen krijgen. Wat een mooi boek! Wat herkenbaar! Zodra ik het kan veroorloven, koop ik het en streep alle mooie zinnen aan; wat zal het geel zien!

Bart Fievez // Plaats: Eindhoven // Woensdag, 2. Maart 2005 18:43
Boek is net uit, bijna letterlijk, +/- 15 minuten.
Baal dat het uit het is. Ben erg onder de indruk.
Heb het gekocht omdat ik benieuwd was naar wat een kennis geschreven zou hebben. (mede student filosofie, hope that rings a bell ). Ik dacht wel dat ik het goed zou vinden, maar niet dat ik het Geweldig zou vinden. Wil je graag een langer commentaar/relaas geven. Hoe doe ik dat het beste. Schrijf in elk geval snel verder aan je nieuwe werk, kan niet wachten. Groet, Bart

Annemarie Vissers // Plaats: Amsterdam/Tilburg // Dinsdag, 15. Februari 2005 15:16
Hoi Claire, Daar lag ie dan, op mijn bureau bij de uitgeverij waar ik als journalist werk. Jouw boek, je debuut! Tientallen boeken krijgen we elke week binnen, maar dit exemplaar was wel heel speciaal. Ik heb je schrijfproces in brokjes en hapjes meegekregen via Jessica, vriendin van mij. Wellicht kun je je nog de redactie van de Blato voor de geest halen ergens in 1996 zal dat geweest zijn..je was mijn ‘hoofdredactrice’
Wat ontzettend goed dat je hebt doorgezet en je vol glans en glim je debuut maakt. Ik heb het in no-time uitgelezen en het heeft me absoluut een aantal hersenkrakertjes, fijne in- en prachtige uitzichtjes meegegeven. Ik hoop dat je binnenkort weer begint met het bijelkaar kriebelen van prachtige, genadeloze, spannende, opluchtende, lieve, harde, stekende, luchtige, diepgaande, gekke, maar vooral bloedmooie woorden, zinnen, en ten slotte meeeeeeeeeeeer boeken! Alle goeds en veel succes. Ik lees van je. Annemarie Vissers, Tilburg. (oud-lid Amendus Amandus, vriendinnetje van jouw Franse Jessica, voor mij Jazz!)

Francis Pool // Plaats: Amsterdam // Donderdag, 10. Februari 2005 18:37
Hoi Claie, mijn moeder belde me op een ochtend om 8 uur uit mijn bed belde met de mededeling dat er een op tv was die over haar debuut praatte wat mij zeker zou interesseren. En dat klopte, misschien omdat ik veel van mezelf herkende in wat jij vertelde en omdat vriendschappen, die met iedereen weer zo verschillend is, altijd blijven fasineren. Ik heb joub boek natuurlijk meteen gekocht en in 1 dag uitgelezen.Ik voelde me leeg toen het uit was. Ik moet er steeds aan denken, het heeft me zeer geraakt. Ik hoop dat je veel positieve reacties zult krijgen, ik vertel in ieder geval iedereen over je boek…en ik wens je veel geluk. Ik hoop snel weer een nieuw boek van je te kunnen kopen. Liefs Francis

Manon Van den Bosch // Plaats: Tilburg // Donderdag, 10. Februari 2005 16:56
Lieve Claire, een week nadat ik je boek heb gekocht, heb ik het uit. Dat is voor mij heel bijzonder, want tezamen met jong grut komt er van lezen niet veel. Plus dat mijn medicatie een cursus speedreading totaal overbodig maakt. Ik heb het dus in een spreekwoordelijke zucht uitgelezen. Niet (alleen) omdat het jouw werk is, maar (vooral)omdat het een aansprekend en boeiend relaas is, wat mij in ieder geval aan het denken zet/heeft gezet. Daarnaast probeerde ik ook te achterhalen wie of wat jouw persoonlijkheid het beste weergeeft en ik ben tot de conclusie gekomen dat het hele boek Claire in- of uitademt. Het is dan wel geen autobiografie, maar je komt niet “onder” jou uit. Kortom ik vind dit een superdebuut en ben je al helemaal aan het promoten bij de vrouwelijke tak van mijn familie en schoonfamilie. Een roman is aan het mannelijk deel niet besteed helaas. Verder wil ik nog kwijt dat ik je doorzettingsvermogen enorm bewonder. Ik heb vaak gedacht praatjes vullen geen gaatjes en daar maak ik mijzelf nog wel eens schuldig, maar jij maakt jezelf meer dan waar. Om in stijl te blijven: chapeau…….. groetjes Manon

Edi // Plaats: ‘s-Hertogenbosch // Zondag, 6. Februari 2005 19:32
Zaterdagochtend direct naar boekhandel Heinen. Nog lekker rustig, de bosschenaren sliepen hun kater uit of waren naar de wintersport. Het was even zoeken maar er stond (slechts) 1 exemplaar van De Onfeilbare. Fijn voor mij, jammer voor de volgende klant. Heerlijk weekend gehad. Het spoor even bijster bij Parijs II, maar het was al laat op de zaterdagavond. Vanochtend de zaak afgerond. Ik ben heel tevreden en ook wel wat opgewonden. Naar mijn Cleo (Mysteria op Diaryland) iets geschreven over je boek.

Jan Iedema // Plaats: Groot den Haag // Donderdag, 3. Februari 2005 11:19
Dag mevrouw Polders, of mag ik Claire schrijven?
Iedere ochtend vormt het kijken naar GMNL een stukje van mijn ontwaakroutine. Doch zelden raakt het echt. Behalve vanmorgen toen een debuterend schrijfster in mijn hoofd bleef rondspoken. Weer iemand die een droom heeft waargemaakt. Het zijn zulke zaken die mij insipreren en waardoor een dag weer mooi begint. Dank daarvoor en heel veel succes en plezier de komende dagen. Ik ben benieuwd naar je boek.
groeten, Jan Iedema

vandeprins // Plaats: Deventer // Donderdag, 3. Februari 2005 09:41
Okee, ik heb gekeken naar de GMNL show. Net als een hoop anderen. Daar is dus niks bijzonders mee. Het zijn inderdaad de persoonlijke dingen die een leven maken Er is op het moment aardig aan de hand bij mij dusss een perfect moment of een boek te gaan schrijven … maar waar haal je de moed, de arrogantie … het optimisme vandaan om te denken dat er nog iets nieuws onder de zon is. Vraag ik me wel eens af tijdens mijn wat sombere momenten. Intressant thema trouwens dat boek van U, mevrouw Claire Polders