Citaat 67

Yann Martel
Reason is the very best tool kit. Nothing beats reason for keeping tigers away. But be excessively reasonable and you risk throwing out the universe with the bathwater.

Vertaling: De rede is de allerbeste gereedschapskist. Niets overtreft de rede om tijgers op afstand te houden. Maar als je overdreven redelijk bent, loop je het risico het universum met het badwater weg te gooien.

(Life of Pi, 2001)


De roman Life of Pi, die in 2002 de Man Booker Prize won, is een wonderlijke en inspirerende roman over een Indische jongen die zowel Hindoe, Christen als Moslim wil zijn en maandenlang met een tijger in een reddingsboot op de oceaan dobbert. Als hij uiteindelijk het vaste land bereikt en de politie hem verhoort, doet hij verslag van zijn ontberingen. Onderweg heeft hij bizarre dingen gezien: een eiland met vleesetende planten, een chimpansee die op een tros bananen drijft.
De agenten luisteren gefascineerd, maar geloven hem niet. Ze willen dat de jongen hen vertelt wat er werkelijk is gebeurd. Het verhaal van de tijger is volgens hen niet redelijk en daarom ongeloofwaardig. De jongen legt uit dat elk verslag een element van verbeelding in zich heeft. Je kunt niet wanhopig vasthouden aan wat je al weet. Verhalen bestaan juist om je blik te verruimen. Gistdroge feitelijkheid leidt niet tot begrip en te veel redelijkheid kan ertoe leiden dat je de wereld over het hoofd ziet.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat