Citaat 65

Italo Svevo
Ik vind dat een sigaret een intensere smaak heeft als het de laatste is.
(Bekentenissen van Zeno, 1923)


Italo Svevo (pseudoniem van Ettore Schmitz) is beroemd geworden met de Bekentenissen van Zeno, een vuistdikke roman over een curieuze hypochonder die op aanraden van zijn psychiater zijn levensgeschiedenis op papier zet.
De roman begint met een hilarische uiteenzetting over roken, iets wat Zeno ondanks talloze pogingen op te houden niet kan laten. Gedwongen door de arts denkt hij na over zijn verslaving. Misschien rookt hij om een excuus te hebben voor zijn mislukkingen in het leven. Hij heeft de potentie iets groots te doen, maar het roken houdt hem ervan af. Of misschien rookt hij om er zeker van te zijn altijd een ziekte onder de leden te hebben. Als je voortdurend beroerd bent door een overmatige hoeveelheid nicotine in je bloed, kun je niet ziek wòrden en zo ondervangt hij zijn grootste angst.
Wat de achterliggende reden ook is, Zeno heeft er vrede mee dat hij zoveel Laatste Sigaretten rookt, die steeds opnieuw niet de laatsten blijken te zijn. Laatste sigaretten hebben namelijk een veel intensere smaak dan gewone sigaretten.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat