Citaat 58

Elias Canetti
Een schrijver is de hoeder van gedaanteveranderingen.
(Het geweten in woorden, 1976)


Elias Canetti maakte zich dertig jaar geleden zorgen om het beroep van schrijver. Er waren voldoende mensen die boeken schreven, maar volgens hem kon niemand zich in die tijd met recht schrijver noemen. Hij had dan ook een gedetailleerd idee over wat zo’n persoon zou moeten zijn.
Allereerst moet een schrijver ervan doordrongen zijn, dat hij of zij verantwoordelijk is. Alleen wat mooie woorden op papier, is niet genoeg. Een schrijver moet geloven in de kracht en uitwerking van zijn woorden. Zijn boeken kunnen de wereld misschien nooit veranderen, maar moeten wel met die inzet geschreven zijn.
De belangrijkste taak van de schrijver is het behoud van gedaanteveranderingen. Canetti gebruikt deze pretentieuze term om een proces aan te duiden wat vaak inleving of empathie wordt genoemd. Schrijvers moeten zich openstellen voor alle mensen, zij moeten iedereen kunnen worden. De stemmen van duizenden mensen moeten in hem hoorbaar zijn, zodat ook de kleinsten aan bod komen. Alleen iemand die deze verantwoordelijkheid serieus neemt, mag zich schrijver noemen.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat