Citaat 31

Maarten Coolen
'Op internet ben ik niet meer en niet minder dan mijn representatie.'
(Virtueel Verbonden, 1997)


Het ideaal van de moderne filosofie, de mens als autonoom subject, lijkt zijn voltooiing te vinden op internet. Vroeger ontving je een identiteit bij geboorte. Je identiteit was de optelsom van alle feiten uit je omgeving: je ouders, je geboortedorp, je geërfde beroep.
In onze maatschappij, waarin mensen veel vrijer en onafhankelijker zijn, wordt een identiteit vooral bepaald door de keuzen die men maakt. Men kiest zijn vrienden, zijn huis en zijn bezigheden. Mensen geven betekenis aan jouw leven binnen een kader dat je deels zelf schept. Deels, want er zijn nog wel elementen die je niet in de hand hebt. Je dialect is bijvoorbeeld niet onhoorbaar en je lichaam niet onzichtbaar. Mensen hebben onmiddellijk verwachtingen en vooroordelen op basis van het kader waarin jij gesitueerd bent.
Op internet lijken ook die laatste beperkingen weg te vallen. Men kan niet controleren of wat jij over jezelf vertelt (man/vrouw, leeftijd, gewicht) waar is. Je vertelt uitsluitend wat jij over jezelf kwijt wilt en er is geen lichaam meer om je te verraden. Op internet besta je als een plek waar verschillende informatie eenheden zijn opgeslagen. Er is geen referentie kader buiten het internet zelf. Op internet ben je niet meer en niet minder dan je eigen representatie.


terug naar overzicht citaten
vorige citaat
volgende citaat